Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Nie je mrkva ako mrkva. Toto je glykemické stravovanie
Zdielať na

Nie je mrkva ako mrkva. Toto je glykemické stravovanie

BRATISLAVA / Leto je zákernou skúškou. Čo zakryli zimná bunda a jarný kabát, plavky kruto odhalia. Preto sa mnohí dali na čisto zeleninovú stravu a poctivo počítajú každú prijatú kalóriu. Ale, vedeli ste, že vaše úsilie môže rýchlo pokaziť tZV. glykemický index? A s ním už ani mrkva nie je zárukou štíhlej línie.

Pri držaní zdravšej stravy sú zradcami v tomto prípade nôž a strúhadlo. Čím menšie kúsky, tým je glykemický index vyšší. "Ešte môžete tú mrkvu aj odšťaviť. A tá šťava ho má ešte vyšší," hovorí dietológ Peter Minárik.

Štruktúru potraviny nemeňte

To znamená, že 39 kcal v celku vás zasýti pokojne aj na dve hodiny, nastrúhaná mrkva však len na 30 minút a z čerstvej šťavy budete zrejme hladní ešte viac. "Čím viac meníme tú štruktúru potraviny, tým viacej sprístupňujeme ten sacharid tráviacim enzýmom a rýchlejšie sa tie cukry a sacharidy vstrebávajú," tvrdí Minárik.

Rovnaký vzorec platí pre všetky potraviny. Krajec chleba verzus krutóny, varené zemiaky a zemiaková kaša, surová zelenina a jej varené variácie. Vždy platí, že čím kratšie jedlo varíme, tým je sýtejšie a potrebujeme ho zjesť menej. "Potraviny s vysokým glykemickým indexom, po konzumácii ktorých sa vylučuje veľa inzulínu môže skutočne môže brániť v redukovaní nadmernej telesnej hmotnosti," hovorí dietológ.

Prechrumkajte sa k dokonalému chrupu

Príprava jedla Vám navyše zaberie oveľa menej času a okrem štíhlej línie, sa môžete prechrumkať aj k dokonalému chrupu. "Posilňujeme všetky štruktúry, ktoré máme v ústach. Kosť, závesný aparát zuba aj zub samotný," hovorí zubná lekárka Simona Dianišková.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články