Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nebezpečné hnačky. Dbajte na hygienu svojich detí!
Zdielať na

Nebezpečné hnačky. Dbajte na hygienu svojich detí!

BRATISLAVA / Ak máte tráviace problémy a na toalete nedobrovoľne strávite viac času než zvyčajne, nie je to príjemné. Pre deti je ale hnačka oveľa nebezpečnejšia. Odborníci radia, dbajte preto na hygienu!

Počas letných mesiacov lekári okrem zvýšeného počtu úrazov u deti evidujú aj tráviace problémy. Pre malých pacientov predstavujú veľké riziko.

Na urgentný príjem Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave príde až 20 detí s hnačkou. "Mnoho z nich musíme hospitalizovať, lebo ich stav je vážny. Sú dehydratovaní a zvracajú. V lete je to náročnejšie, čo sa týka hnačiek. Mnohé z tých hnačiek majú veľmi zlý priebeh. Niekedy aj s rozvratom vnútorného prostredia," uviedla lekárka Katarína Holečková.

Od júna sa na bolesti brucha a hnačku sťažovala aj 11-ročná Debora zo Štúrova. Rodičov jej nechuť nielen do jedla a úbytok hmotnosti znepokojovali. "Mala zápal čreva, spravili jej kolonoskopiu a potvrdili jej Crohnovu chorobu," hovorí Deborina mama Karmen Féherová.

V prípade malej školácky ide o chronické ochorenie. "Sme stále v nemocnici. Má už nasadené antibiotiká, nemá infúzie a dúfame, že sa jej stav bude zlepšovať," hovorí matka Debory.

Príčinou hnačiek zlá hygiena

U malých pacientov sú častejšie akútne hnačky spôsobené baktériami. Príčinou môže byť zlá hygiena, neumyté či pokazené potraviny a v zahraničí ju spôsobuje aj voda. "Ak hnačka trvá viac ako dva týždne hovoríme o chronicke, lebo akútna do desiatich dní ustúpi," uviedla gastroentrologička Iveta Čierna.

Vystrašení rodičia často hneď vyhľadajú lekára. Nie je to však nutné vždy. "Závisí od toho, aké to dieťa je veľké. Ak má hnačku 17-ročný chlapec, netreba s ním hneď ísť k lekárovi. Ak ide o malé bábätko a má aj horúčky, treba s ním ísť," dodáva Čierna.

Najlepší liek? Dostatok tekutín

Najlepším liekom tak pre dospelých ako aj pre deti je dostatok tekutín. Mnohé z domácich receptov, ako kolové nápoje či čaj sú podľa lekárov nevhodné. "Lieky na hnačku nie sú. Dobrá je diéta, dopĺňanie tekutín, odvar z ryže či mrkvy," dodáva lekárka Katarína Holečková.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články