Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Stáž za 5 800 dolárov? Takto sa k nej dostanete
Zdielať na

Stáž za 5 800 dolárov? Takto sa k nej dostanete

BRATISLAVA / Skúste si tipnúť, koľko môže zarábať stážista v zahraničí. Niektorým vyvoleným študentom chodí na účet mesačne až 5 800 dolárov! Toľko si v priemere dokážu stážisti zarobiť v americkej firme Google. My sme zisťovali, aké šance dostať takúto prácu snov majú Slováci.

Aby dostali stážisti zárobok 5 800 dolárov, musia sa firme upísať minimálne na tri mesiace práce na plný úväzok. A tak čo iní študenti robia v mnohých ďalších firmách zadarmo, vyvolení stážisti počas tohto obdobia zarobia takmer 20 tisíc dolárov.

Široké lakte a makačka

Väčšie šance nadštandardného platu úzko súvisia aj s tým v akom meste študujete. V Amerike je najlukratívnejšou lokalitou Silicon Valley. "Presadiť sa dá jednoduchšie ako na Slovensku a v Česku. Vyžaduje si to široké lakte a makačku," hovorí správca IT systémov Ľubomír Stašo.

Americký sen v týchto dňoch prežíva aj študentka Kaja. Býva v Pennsylvánii a pracuje v zábavnom parku. "Môj prvý pracovný deň bol super. Robila som s ľuďmi z Kolumbie, Ameriky, Bolívie. Sú tu všetci veľmi milí. Každý ti všetko zopakuje, keď nerozumieš," hovorí Kaja.

Do zahraničia vycestovala prvý krát a prácu si preto pre istotu nechala zabezpečiť cez agentúru. "Ja mám 7,25 dolárov na hodinu ako nie je to až tak lukratívne platené. Viac platia tým, ktorí si vybavili sami job. Keď niekto nemá problém s jazykom, tak myslím si, že nie je tu problém nájsť si rýchlo prácu, mám kamošov, čo si ju tu našli hneď," dodáva Kaja.

Erazmus otvára dvere

V prípade európskych krajín môžu študenti vycestovať na odbornú pracovnú stáž, na ktorú ich vyšle vysoká škola. Najviac cestujú do Česka, Nemecka, Španielska a Veľkej Británie. V zahraničnej firme môžu pobudnúť od troch do 12 mesiacov. "Mesačne študenti dostávajú od vysokej školy grant priemerne 500 eur plus hostiteľský podnik im ešte môže niečo doplatiť alebo im dať nejakú inú výhodu, ako napríklad ubytovanie," uviedla Eva Bikárová, konzultantka štúdijného programu Erazmus.

Skúsenosti na nezaplatenie. Takýmito slovami hodnotí pobyt v zahraničí väčšina študentov. Spomienky z Erazmu v Turecku má aj študentka Vlaďa. "Určite angličtina sa vám zlepší o sto percent a najväčším benefitom, ktorý ja vnímam je, že nájdete si kamarátov z celého sveta a tým pádom máte dvere otvorené kamkoľvek," tvrdí Vlaďa.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články