Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Rakvy z bambusu, jelše, či kartónu. Bio hroby prichádzajú
Zdielať na

Rakvy z bambusu, jelše, či kartónu. Bio hroby prichádzajú

BRATISLAVA / Starostlivosť o životné prostredie prežíva v celom svete rozmach. Američania dokonca začali svojich blízkych pochovávať do ekologických hrobov. Klasické rakvy tak nahrádzajú novými z bambusu a jelše. Rovnako neuznávajú betónové krypty a ani umelé kamene na pomníkoch či kovové ozdoby. Prírodná tkanina s popolom pozostalého už má ohlas aj na Slovensku.

Ekologicky aj po smrti

Malé, veľké, hranaté a ozdobené. Takto poznáme rakvy u nás, no z Ameriky sa šíri iný trend, určené výhradne pre milovníkov prírody. Rakvy z bambusu, jelše, či recyklovaného kartónu bez chemických farbív. Výrobcovia garantujú dodržanie prísnych ekologických noriem, po ktorých sa z nebožtíka fakticky stane kompost.

Zástancom tejto novinky je aj pani Anna, ktorá vidí význam v rýchlejšej rozložiteľnosti. "Je to hygienickejšie," myslí si Anna. Opačný názor má pán Karol, ktorý je jednoznačne za spopolnenie. "Podľa mňa je to ekologickejšie ako to dávať do nejakých iných materiálov," povedal pán Karol. Aj pani Oľga by bola za bio hrob, ale rozhodujúca je pre ňu cena. "Treba to aj po takejto stránke posúdiť," dodala Oľga.

Na Slovensku stále rozhoduje cena

Cena jednej ekologickej rakvy sa pohybuje od 380 až k 770 eur. Za 700 eur máte v bratislavskom pohrebníctve zariadený celý pohreb aj s obradom. Podľa šéfa bratislavského pohrebníctva o eko-rakvy u nás ale veľký záujem nebude, práve kvôli ich cene. "Ľudia šetria, ľudia šetria na všetkom," dodal Miloslav Hrádek, riaditeľ pohrebníctva.

Iný kraj, iný mrav

Otázne je, či by sa americké rakvy z exotických drevín rozkladali v našich pôdach tak ako naše klasické drevo. "Sú to skôr len marketingové ťahy výrobcov, ktorí sa snažia konkurovať výrobcom drevených, kovových rakiev, alebo umelohmotných urien," myslí si Miloslav Hrádek .

Kto vie, budúcnosť možno prinesie aj teraz často diskutovanú metódu zmrazovania, rozbitia a roztápania pozostatkov človeka. Pričom po tejto procedúre z neho zostane len malá časť. Naopak, najmenej starostí s mŕtvolami majú v Tibete. Tam ich odnášajú do hôr, kde ich pozostatky nechajú zožrať dravej zvery.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Jim Frazier

Orin Zebest

Súvisiace články