Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Všetko dokumentujte! Na toto máte nárok v zdravotníctve
Zdielať na

Všetko dokumentujte! Na toto máte nárok v zdravotníctve

BRATISLAVA / Celý týždeň sme vás informovali o prípade zdravej mamičky, ktorá mala odporúčaný pôrod cisárskym rezom. Vedenie kliniky v trnavskej nemocnici sa však rozhodlo pre prirodzený pôrod. Stav novorodenca Adamka je stále vážny a rodina viní lekárov. Na toto všetko máte nárok, ak máte pocit, že lekár nezvládol zákrok.

Všetko si zdokumentujte

Ak ste nespokojní s lekárom nezvládnutým zásahom, advokáti odporúčajú, všetko na mieste zdokumentovať. "Zistiť okruh zdravotníckych pracovníkov, ktorí vám poskytovali zdravotnú starostlivosť, treba si zdokumentovať nohu, ruku, treba si zdokumentovať miesto výkonu, fotiť si to," odporúča advokát Peter Mertl.

Priamo na mieste máte nárok aj na vyžiadanie vašich výpisov zdravotnej dokumentácie. "Zdravotnú dokumentáciu si nemôže odniesť, tá zostáva zdravotníckemu zariadeniu ale môže do nich nahliadať priamo na mieste, môže si z toho robiť kópie," tvrdí advokát.

Pri ťažkých zákrokoch splnomocnite niekoho

Advokáti dokonca odporúčajú, aby ste pri ťažkých zákrokoch notárom splnomocnili osobu, ktorá taktiež bude môcť nahliadať do vašej zdravotnej dokumentácie a to z jediného dôvodu. "Aby nebola pozmenená zdravotná dokumentácia," hovorí Mertl.

A práve preto máte najväčšiu pravdepodobnosť, že sa vám podarí piosunúť prípad - podľa vás - nezvládnutej lekárskej starostlivosti posunúť ďalej vtedy, ak problém začnete riešiť ihneď. "Určite najlepšie je hneď osloviť vedenie, buď primára kliniky alebo rovno riaditeľa daného zdravotníckeho zariadenia, informovať o svojich pochybnostiach," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Máte všetky dokumenty? Obráťte sa príslušné orgány

Po tom, ako máte v rukách všetky materiály už len ostáva obrátiť sa na inštitúcie, ktoré celý prípad posúdia. "Priamo na vedenie nemocnice, úrad pre dohľad, informáciu na poisťovňu, dokonca až na súd," odporúča advokát Peter Mertl.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články