Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Cievna mozgová príhoda. Pacientom svitá nádej
Zdielať na

Cievna mozgová príhoda. Pacientom svitá nádej

KOŠICE / Po srdcovom infarkte a rakovine je to najväčší postrach Slovákov. Prichádza nečakane a s hroznými následkami - cievna mozgová príhoda. Ročne ju utrpí asi 25 000 Slovákov, čo je alaramujúce číslo. Zrazenina v cieve zastaví prítok krvi, mozog je bez kyslíka a vtedy je smrť veľmi blízko. Našťastie napreduje aj medicína a v košickej Univerzitnej nemocnici prišli so slovenskou novinkou.

Cievna mozgová príhoda postihuje aj mladých

Cievna mozgová príhoda na rozdiel od minulých desaťročí postihuje čoraz častejšie už aj mladšie vekové ročníky. Od smrti alebo invalidného vozíka delia pacientov len minúty. "Lebo ten mozog vlastne odmurie," hovorí MUDr. Norbert Leško z kliniky neurológie. 

Šťastie mal ale Matúš. Mozgovú príhodu prežil vo svojich 22 rokoch. Problémy u neho nastali po tréningu boxu. "Dostal som údery do hlavy, potom som pocítil takú slabosť. Nevedel som si obliecť tričko s tou ľavou rukou," hovorí. 

"Pokles ústneho kútika, náhle vzniknuté poruchy reči, kedy sa pacient nevie vyjadriť," vraví rádiológ Univerzitnej nemocnice MUDr. Piotr Pedowski. To sú príznaky, kedy treba okamžite privolať lekársku pomoc. Vtedy nastáva boj s časom, kedy musia zrazeninu z mozgu odstrániť.

Košíček dokáže zachytiť zrazeninu

Existujú dva spôsoby - starý a nový. "Je to takzvaná trombo-lytická liečba. Je to látka, ktorá rozpúšťa krvné zrazeniny v mozgu," hovorí MUDr. Pedowski. "Trombolýza nefunguje u tých látok, ktoré sú dlhšie ako 7 či 8 milimetrov," dodáva Leško. Zvyšok krvnej zrazeniny sa odstráni mechanicky. 

Lekári sa teda dostávajú cez tepnu priamo do mozgu. "Košíček, keď zavedieme do cievy," zachytí zrazeniu," hovorí ďalej lekár. Je až neuveriteľné, že s mikrosieťkou sa vedia dostať do každej cievy mozgu, a tak sa šanca na vyliečenie niekoľkonásobne zvyšuje. 

Pri starom spôsobe, keď sa proti zrazenine podávajú lieky, majú lekári len 4 hodiny na úspešnú liečbu. Pri novej je to až 8 hodín. Vzácna je každá sekunda.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články