Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Kŕčové žily. Žene budú musieť transplantovať kožu
Zdielať na

Kŕčové žily. Žene budú musieť transplantovať kožu

BRATISLAVA / Predstavte si, že idete na jednoduchý ambulantný zákrok a strávite mesiac v nemocnici. A čo je horšie, hrozí vám transplantácia kože. Žene, ktorej sa to stalo pritom odstraňovali iba kŕčové žily. Pomoc našla v susednom Rakúsku.

Jednoduchý ambulantný zákrok, ktorý naše telo dokáže zbaviť nepríjemných kŕčových žíl sa nazýva sklerotizácia ciev. "Kŕčová žila by mala účinkom tej sklerotizácie zmiznúť, zatvoriť sa a nemala by byť tak viditeľná," uviedol cievny chirurg Ľubomír Lehotský.

Pacient z operačného stola rovno domov...

"Pacient sa postaví z operačného stola a odchádza," tvrdí cievny chirurg František Žernovický. Tak by to malo vyzerať za normálnych okolností. Avšak pani Majka leží v nemocnici už tretí týždeň. "Behom hodiny mi noha zmodrela, ofialovela a začala bolieť," opisuje pani Majka. 

Aj napriek rýchlej antibiotickej liečbe sa stav pani Majky, ktorá pracuje v Rakúsku veľmi zhoršil. S bolesťami a zimnicou ju nakoniec hospitalizovali v nemocnici. "Už ležím tretí týždeň. Som na antibiotikách vo forme infúzií. Vybrala som prakticky 63 infúzií," dodáva pani Majka.

Podľa lekárov ide naozaj o ojedinelý prípad, no stať sa to môže. "Každá tá sklerotizačná látka má popisovaný vo vedľajších nežiadúcich účinkoch aj vznik teda nekrózy, odumretia tej kože, čo sa pravdepodobne stalo aj u tejto pacientky," dodáva Lehotský. "Som tu rarita. Fotili si ma kždý druhý deň," hovorí pani Majka.

Prípad pani Majky raritou

"Mohlo sa stať, že žilka praskla a sklerotizačný roztok sa dostal do podkožia," tvrdí Lehotský. Majke dokonca hrozí, že jej poškodené tkanivo budú musieť nakoniec odobrať. "Budú sa snažiť mi to zachrániť, ale nie sú si istí, či mi nebudú musieť transplantovať tú kožu na tej nohe," opisuje situáciu pani Majka.

Aj keď sú komplikácie pri tomto zákroku raritou, platí tu základné pravidlo. "Akonáhle počas tej sklerotizácie vzniknú nejaké bolesti, alebo potom v priebehu, potom je lepšie ísť skôr na kontrolu. Ukázať sa, že čo sa deje," dodal cievny chirurg Ľubor Lehotský. 

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články