Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Linka 112 vás môže presmerovať do iného mesta
Zdielať na

Linka 112 vás môže presmerovať do iného mesta

BRATISLAVA / To, že má telefónne číslo každého mesta svoju vlastnú predvoľbu, všetci vieme. Ale keď napríklad po nehode voláte na tiesňovú linku 112, dovolať sa môžte aj do iného mesta. Otázkou zostáva, kde sa stala chyba, keďže toto číslo nemá žiadnu predvoľbu?

Ide o záložné operačné stredisko

Ste na ceste z práce,  zrazu uvidíte škaredý pád cyklistu a tak rýchlo zavoláte na číslo 112. Zrazu však zistíte, že o pomoc voláte do Trnavy a vy ste pri tom v Bratislave. Takúto skúsenosť má aj redaktor Samo Migaľ.

"To ma veľmi prekvapilo, aj keď mi to hneď vysvetľovali, že v prípade, že ak sú obsadení všetci operátori, tak prepájajú do najbližšieho miesta, kde sídli operačné stredisko," hovorí Migaľ.

Ide o takzvané záložné operačné stredisko. Pri vyťažených linkách teda budete automaticky presmerovaní do najbližšieho kraja. "Ľudia sa nemusia obávať nejakého zdržania, alebo že by boli v nejakom strese, že by sa niečo mohlo stať," dodáva hovorkyňa MV SR Lucia Garajová.

Kam treba posilu vyslať

A teraz si predstavte, že si privoláte sanitku napríklad na Bulharskú ulicu v Bratislave. Otázkou ostáva, do akej miery hrozí riziko, že sanitka síce príde... ale na do Trnavy. Ulíc s totožným názvom v rôznych mestách je totiž hneď niekoľko.

"Tiesňová linka má ako jediná aj lokalizáciu volajúceho, to znamená, že presne vieme, kam máme vyslať posily a na druhej strane sa to aj operátori pýtajú. Je to jedna z otázok, že kam treba posilu vyslať a že kde sa to stalo," hovorí Garajová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZA

ISIFA

Súvisiace články