Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Aj na rozbitých cestách zachraňujú životy. Takto...
Zdielať na

Aj na rozbitých cestách zachraňujú životy. Takto...

SLOVENSKO / To, že sú naše cesty v dezolátnom stave je stará známa vec. Viete si ale predstaviť, ako sa po výtlkoch dá počas jazdy v sanitke zachraňovať život? Aká je teda realita? Pre pacientov pomerne neradostná.

Výtlky ohrozujú pacientov, aj záchranárov

To, čo vo videu nižšie uvidíte, je len zlomok toho, akú v úvodzovkách stabilitu majú záchranári počas jazdy v sanitke. Takúto spanilú jazdu prežívajú pacienti, ktorým ide o život. Otázkou však ostáva, ako sa ich vôbec dá na našich slovenských cestách zachraňovať?

Záchranár Štefan Hodničák, s ktorým sme spoločnú jazdu v sanitke absolvovali, sa snažil pichnúť pacientovi injekciu a skonštatoval: "No a skúste trafiť do žily!"

"10 rokov jazdím, som šofér 10 rokov, ale tento rok je to naozaj najhoršie", takto zas komentuje situáciu na cestách Michal Guoth, vodič záchrannej služby.

V záchranke ide o minúty

Inými slovami, záchranári musia počas transportu podávať v sanitke majstrovské, väčšinou až nereálne výkony pre záchranu života. Často musia pacienta oživovať, čo si vyžaduje stabilitu. Ale pri týchto výtlkoch? "Tá masáž srdca nie je prevádzaná tak poriadne, ako má," dodal záchranár Hodničák.

A tak v najhoršom prípade musia na takéto úkony so sanitkou na chvíľu zastaviť. Týmto sa však predlžuje doba, kým sa pacient dostane do nemocnice. Toto nám potvrdil aj Pavol Horváth, ktorý je vodičom záchranky: "Do tej nemocnice sa môžete dostať v dva krát tak dlhšom čase a ten čas môže byť rozhodujúci pre pacienta."

Na opravu ciest, nie sú peniaze

Viete si ale predstaviť koľko by stála oprava všetkých ciest na Slovensku? Potrebné su minimálne 3 miliardy eur. Vláda však na výtlky vyčlenila len jediné percento tejto sumy.

"Dokopy tak vláda pomôže cestám, celkovou sumou 31 miliónom eur", povedal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. O mestké cesty sa musia starať samosprávy miest, Slovensko však už dlhodobo nemá na opravy ciest peniaze. 

"Keby neboli tie jamy, tak tá energia, ktorú vyvíjame na to, aby sme sa udržali, by mohla ísť tomu pacientovi na pomoc", zhodli sa záchranári nakoniec.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy