Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Máte začipovaného psa? Aj tak ho nemusíte nájsť!
Zdielať na

Máte začipovaného psa? Aj tak ho nemusíte nájsť!

BRATISLAVA / To, že máte začipovaného psa ešte neznamená, ze vaše údaje sa dostali aj do systému a centrálnej databázy. Keď sa Vám stratí, prakticky nikto nezistí koho má kontaktovať.

Nie každý čip je funkčný

To, že ste si dali vášho štvornohého miláčika pred niekoľkými rokmi začipovať a ten čip má zvyčajne na ľavej strane krku ešte neznamená, že sa aj dostal do databázy. Mnoho majiteľov psov sa na čip spolieha, problém však zistí, až keď sa mu stratí pes. "Pani, ktorá ho našla síce nahmatala ten čip, vybrala sa k veterinárovi a tam sa ukázalo, že čip síce ukázal nejaké číslo, ale vôbec nebol v centrálnom registry," opisuje svoju skúsenosť s čipom moderátorka TV JOJ Hana Zavřelová Gallová.

Problém u prevádzkovateľa

"Bývalý prevádzkovateľ databázy spoločenských zvierat neodovzdal novému prevádzkovateľovi  komory veterinárnych lekárov Slovenskej republiky tieto údaje," upresňuje veterinár Milan Švihran. Týka sa to hlavne majiteľov ktorí si dali začipovať svojho psa pred ôsmymi rokmi a viac. Ich čipy môžu byť prázdne a neevidované v systéme.

Navštívte svojho veterinára. Pre istotu

Je možné, že aj ten váš štvornohý miláčik má síce čip, jeho číslo sa dá aj prečítať pomocou čítačky, ale to je všetko. Žiadna zmienka o jeho majiteľovi. Všetko ostatné je prázdne. Ak chcete mať teda 100 percentnú istotu, že aj ten váš psík sa nachádza v databáze, veterinári sa zhodujú aby ste sa pre istotu u nich zastavili a dali si tieto čipy skontrolovať.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa

Súvisiace články