Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nová povinnosť pre psy, mačky a fretky. Musíte ich začipovať!
Zdielať na

Nová povinnosť pre psy, mačky a fretky. Musíte ich začipovať!

BRATISLAVA / Ak chováte psa, mačku, či fretku, už ste určite zaregistrovali, že svojich domácich miláčikov musíte povinne označiť čipom. Šteniatka a mačiatka dostanú maličký identifikátor pod kožu už krátko po narodení. Starších musíte očipovať do 30. septembra 2013. Na čo je to dobré, porozprávala v štúdiu Noviny o 12-tej veterinárka Martina Šimeková.

Čo čip všetko v sebe skrýva

Hoci veterinár na vás vytiahne hrubú ihlu, čip je maličký a zavádza sa pod kožu tesne pri krku. "Je to otázka 5 sekúnd. Čip ukrýva informácie o majiteľovi - kontakt, meno, adresu, telefónne číslo a mailovú adresu. Ďalej údaje o zvieratku, nacionále, kedy sa narodilo, či bolo kastrované, všetky očkovania, poznámku, ak trpí epilepsiou, aké lieky berie," vysvetlila Šimeková.

20 až 30 eur

Pre majiteľa je čip dôležitý. Ak by a mu totiž zvieratko stratilo, útulky aj zverolekári majú čítačku, ktorá údaje z čipu vyčíta a zvieratko sa môže vrátiť pokojne domov. Povinnosť platí pre všetkých. "Dôležitý je ten dátum 1. november 2011. Zvieratá pred ním narodené majú čas do 30. septembra 2013," hovorí Šimeková. A koľko si musíte peniažkov pripraviť? "Je to individuálne, stojí od 20 do 30 eur, záleží od toho, ako si veterinár sám určí."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy