Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Adoptujte si psíka z útulku. Môžete si tak prilepšiť aj finančne
Zdielať na

Adoptujte si psíka z útulku. Môžete si tak prilepšiť aj finančne

NOWY TARG / Určite už každý z vás počul o adopciách psov z útulkov. No zrejme iba málokomu by napadlo, že záchranou takéhoto psíka, môže získať aj nejaké peniaze. S takýmto nápadom prišli Poliaci. Ak si od nich vezmete psíka z útulku, máte môžete získať na ňho dotáciu.

Za psíka z útulku 600 zlotých

Chcete si adoptovať psíka? Tak vedzte, že v takom Poľsku možných záujemcov lákajú aj takzvaným adopčným. "Objavil sa tu taký nápad, že kto si vezme psa z útulku, dostane adopčné vo výške napríklad 600 zlotých," vraví hovorca mesta Nowy Targ Piotr Rayski-Pawlik. 

Tie by mali slúžiť predovšetkým na dobré zaopatrenie psíka. Takýto nápad sa pozdáva aj samotným Poliakom. "Sú aj ľudia, čo chcú mať zviera, ale málo zarábajú, tak to u nás je," hovorí jeden z oslovených.

"Osoby, ktoré si takého psa vezmú to budú musieť vydokladovať napríklad faktúrami a blokmi, že tomu psíkovi kúpili nejaké to žrádlo, alebo hračku," vraví ďalej Piotr Rayski-Pawlik.

Slováci ponúkajú iné riešenie

Slovenské útulky sa však obávajú, že by mohlo dôjsť k zneužitiu takéhoto systému a ponúkajú svoje vlastné riešenie. "Oveľa vhodnejšie by bolo, ak by mestá a obce toho majiteľa, čo si zoberie psa z útulku, odbremenili od daní. Praktizuje to aj Kežmarok, kto si zoberie z útulku od nás, neplatí daň za psa," vraví Alžbeta Ninčáková z útulku v Kežmarku.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Tomáš Farkaš

Súvisiace články

Najčítanejšie správy