Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Takmer 10 rokov u nás nebola. Teraz je tu besnota opäť
Zdielať na

Takmer 10 rokov u nás nebola. Teraz je tu besnota opäť

ROKYTOV / Takmer desať rokov nebola na Slovensku besnota. Od začiatku roka sa však na severovýchode našej krajiny objavil už štvrtý prípad tejto zákernej nákazy. Vo všetkých prípadoch sa ochorenie potvrdilo u líšky.

Opäť besná líška

V Rokytove pri Bardejove besná líška pohrýzla jazvečíka. Ten vopchal ňufák do otvoru v bráne a ona ho na koniec ňufáka pohrýzla. Našťastie bol nablízku sused, ktorý celú šarvátku videl a okamžite zasiahol. Hovorí o tom: "Odohnal som ju kameňom. K nej som nešiel, lebo očividne nebola plachá." Majiteľ psa Andrej Kaňuch dodáva: "Líška potom odbehla na susedov dvor. Tam už ju strážili policajti, kým neprišiel poľovník, ktorý ju potom utratil."

Jazvečík bol očkovaný

Líška potom putovala na laboratórne vyšetrenie, kde sa u nej potvrdila besnota. Pohryzený štvornohý miláčik rodiny mal tak veľké šťastie, že bol očkovaný. V opačnom prípade by veterinári museli 11-ročnú sučku utratiť. Vysvetľuje veterinár MVDr. Marek Hudák: "V prípade, že je vakcinovaný, tak potom je postup taký, že toho psíka môžeme znovu zavakcínovať, takzvaná post expozičná vakcinácia. Odoberie sa krv a čaká sa na výsledky."

Všetky 4 prípady v okrese Bardejov

Malá Jessica je tak teraz tri týždne v karanténe. Všetky štyri prípady nebezpečnej nákazy sa vyskytli iba v Bardejovskom okrese, a to v obciach, ktoré sú najbližšie k hraniciam s našimi severnými susedmi. Opäť veterinár Marek Hudák: "Je pravdepodobnosť, že besnota sa šíri z Poľska, keďže je tam viacero ohnísk besnoty." Majiteľ jazvečíka: " Poľovníci by sa mali viac snažiť, keď chodia po revíri, tak nevpustiť tu líšku sem, ale odbachnúť ju rovno v lese, ak je náznak, že je chorá." Poľovníci už prisľúbili, že po lese budú roznášať vakcíny proti besnote.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Líška_tráva

isifa.com

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy