Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Každý 3. človek chodí do práce nevyspatý. Riešenie? Lampa...
Zdielať na

Každý 3. človek chodí do práce nevyspatý. Riešenie? Lampa...

WASHINGTON, MOSKVA / Málo spíme, do práce chodíme nevyspatí a tým pádom v nej spravíme čo? To si radšej domyslíme. Nedostatok spánku a neschopnosť sa dobre a výdatne vyspať potvrdzujú aj výskumy amerických a ruských vedcov. Niektoré spoločnosti preto nakúpili špeciálne lampy, ktoré napomáhajú prekonať ospalosť v práci či motivovať zamestnancov k tomu, aby doma dostatočne spali...

Každý tretí zamestnanec

Je to tak. Podľa amerických vedcov chodí do práce nevyspatý každý tretí zamestnanec. "Dlhodobý nedostatok spánku určite nevplýva dobre na náš výkon. Znižuje sa pozornosť a ľudia začnú mať problémy," hovorí aj odborníčka na spánok Mariana Kubovčáková.

Americkí vedci vypočítali, že výkon takéhoto nevyspatého zamestnanca klesá až o tretinu, čím zamestnávateľ prichádza o nemalé peniaze. Pri niektorých povolaniach ako chirurg, letový dispečer, bankový úradník môžu byť dôsledky chýb fatálne.

Riešením špeciálna lampa?

Preto niektoré americké spoločnosti pre istotu nakúpili lampy so špeciálnym svetlom, ktoré má udržať sviežosť zamestnancov. Niektorí vedci a odborníci však pochybujú o tom, že ide o dostatočné riešenie. "Možno ide o nejaké krátkodobé riešenie, o tom by sme mohli špekulovať, že áno. Ale z dlhodobého hľadiska nie," tvrdí skepticky Kubovčáková.

Takto na dobrý spánok...

Normálny spánok nenahradí nič iné. Ideálne je pospať si 7 až 8 hodín. Ak poriadne nespíte, vedzte, že vás to raz "dobehne". "Spánok nie je strata času. Dobrý spánok je vždy dobrá investícia," komentuje Kubovčáková. Americkí vedci aj odborníci na spánok vidia problém aj riešenie v zodpovednosti zamestnanca.

"Dá sa to zvládnuť." "Ide človek skôr spať." "Dá sa to zariadiť." Tak komentujú ľudia schopnosti človeka pomôcť si. Podľa nich to chce trocha sebadisciplíny. Pokiaľ ale nemáme spánkové poruchy. To už je celkom iná vec. Odborníci napríklad odporúčajú tesne pred spánkom prechádzku na čerstvom vzduchu, ľahký žalúdok, doriešené problémy a vyprázdniť od nich hlavu!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články