Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Jaroslava (49) sa vzdala liečby. Už nevládze bojovať s ministerstvom
Zdielať na

Jaroslava (49) sa vzdala liečby. Už nevládze bojovať s ministerstvom

BRATISLAVA / Už dva celé roky sa snaží presvedčiť ministerstvo zdravotníctva, že zmena v legislatíve je pre ľudí s diagnózou skleróza multiplex nevyhnutná, a stále bez úspechu.

Roky bojovala, teraz nevládze

Skleróza multiplex je zápalové ochorenie centrálneho nervového systému - napáda mozog a miechu. Rovnako ako AIDS je smrteľná, ale liekmi si viete život skvalitniť - menej príznakov, menej bolesti.

Pani Jaroslave ju diagnostikovali pred šiestimi rokmi. Matka dvoch detí chce bojovať a žiť tak dlho, ako sa dá. "Aj my chceme žiť, nechceme sa vyčleňovať," vraví žena.

Aj to bol dôvod, prečo založila občianske združenie, zisťovala a porovnávala čo sa dá. S jediným cieľom - zlepšiť kvalitu života smrteľne chorých ľudí. "Keby bola ponechaná zodpovednosť na lekára, on nech rozhodne o pacientovi, nie prísne obmedzenia, indikačné obmedzenia, ale nech to je ľudsky nadstavené," vraví ďalej.

Odborníci rozhodnú koncom marca

Indikačné obmedzenia. To je to, prečo 49-ročná žena prepadla beznádeji a po opätovných prosbách, rokovaniach s ministerstvom zdravotníctva už bojovať nechce. Chce len čakať...

"Dlhodobo rokujeme s týmto združením a prijali sme ich požiadavky na zmenu, ale rozhodnúť o nich musia odborníci. Stať sa tak môže koncom marca, kedy opäť zasadne kategorizačná komisia," vraví ministerka zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Doslova snom, tak pani Jaroslavy, ako aj ďaľších 500 slovenských pacientov je žiť. Čo najdlhšie a najkvalitnejšie. Dokáže to liečba. Lieky, ktoré u nás lekár predpíše, no revízny lekár, teda zdravotná poisťovňa, neschváli. Prečo? Lebo iný druh liečby, drahší, môže pacient dostať až keď oslepne či ochrnie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články