Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pozor, nezamestnávať! V EÚ chce zaviesť nový varovný sytém
Zdielať na

Pozor, nezamestnávať! V EÚ chce zaviesť nový varovný sytém

BRUSEL / Niekedy urobí lekár, pôrodná asistentka alebo lekárnik takú závažnú chybu, že prídu o zamestnanie, aj možnosť ho ďalej vykonávať. Niektorí špekulanti to ale vyriešia jednoducho. Za prácou sa presťahujú do iného štátu. Opäť tak môžu byť hrozbou pre pacientov. Proti nebezpečnej turistike začala bojovať priamo Európska komisia.

Varovný systém v EÚ

Nový varovný systém by mal fungovať v celej Európskej Únii. Ak zdravotníkovi zastavia výkon povolania v niektorom z členských štátov, mali by sa to dozvedieť aj ostatné krajiny. Príslušné orgány by pritom mali upozorňovať na každého previnilca. Aj na tých, ktorí majú iba dočasný zákaz vykonávať svoje povolanie.

Podľa informácií portálu aktualne.sk komisia revíziu smernice o odborných kvalifikáciách, ktorá hovorí aj o mechanizme varovania, predložila ešte vlani. Týka sa lekárov, pôrodných asistentiek, zubárov, lekárnikov, ale aj veterinárov.

Bez problémov našli prácu inde

V minulosti sa totiž viackrát stalo, že zdravotníci, ktorí by si doma už ani neškrtli, bez problémov pokračovali vo svojej "kariére" v zahraničí, kde o ich fatálnych chybách z minulosti nemali ani potuchy. Momentálne to totiž funguje tak, že člen Únie môže iného člena požiadať o informáciu o lekárovi či zdravotnej sestre. Ten mu však vôbec nemusí vyhovieť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články