Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poznámky v škole za zlé správanie. Viac škody ako úžitku
Zdielať na

Poznámky v škole za zlé správanie. Viac škody ako úžitku

BRATISLAVA / Naše deti nosia zo školy nielen známky či pochvaly ale aj poznámky. Niektoré sú neškodné a iba informujú rodičov o nejakom podujatí. Iné sú však nepríjemné. Otázkou je, či také poznámky pri výchove dieťaťa pomáhajú alebo skôr škodia.

"Vaša dcéra cez prestávku cválala na stoličke po celej triede a keď som sa spýtala, čo to má znamenať, tak drzo povedala, že tancuje Gangnam style a začala predo mnou skákať ako divá kobyla. Prosím o vyšetrenie u psychológa. Ďakujem za pochopenie," znie jedna z poznámok, ktoré naše deti doniesli domov.

Poznámky narobia viac škody

V poznámke, ktorá naše dieťa karhá sa rodič dozvedá, že jeho dieťa vyrušuje, pľuje na spolužiakov či fajčí na záchode. "Nevyrieši to. Poznámka v žiackej knižke, skôr to môže mať opačný efekt a vyvolať u rodiny mrzutosť," uviedla Romana Kamenská, riaditeľka NÚCEM.

Poznámky medzi jednotkami nie sú veľmi prívetivé. "Nesústredí sa? Je nesústredená? Je aj doma nesústredená. Keby bola aj doma nesústredená, tak potom môže ísť za psychológom a porozprávať sa o tom, ako ju trénovať na sústredenosť... Ale nie takouto poznámkou. To sa nič nevyrieši," uviedol psychológ Miron Zelina. 

Magálová učiteľke odpísala

Herečka Kamila Magálová vyriešila záplavu poznámok pre svojho syna po svojom. Učiteľke odpísala. "Keď to prišlo už štvrtýkrát, tak som jej odpísala: Vážená, milá učiteľka, váš žiak dnes odmietol zjesť večeru. Potom nepísala. Buď začal poslúchať, alebo si to rozmyslela," hovorí Kamila Magálová.

Poznámky sa neúspešne snažia byť výchovným prostriedkom. Ich pôvodný význam bola výmena informácií medzi rodičom a učiteľom. "Informatívna funkcia poznámky plní túto funkciu medzi školou a rodinou," dodáva Kamenská. V niektorých školách zaviedli na komunikáciu s rodičmi denníky.

Je možné, že učitelia to s poznámkami myslia dobre, ale efekt je opačný." Štvorkár, päťkár. Pre neho sú takéto poznámky, v podstate si ich ani nevšíma. ..," dodáva Zelina. Podľa jeho slov poznámka môže žiaka, ktorý má ambície demotivovať a sklamať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

noviny.sk

Súvisiace články