Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Školské kuchyne pod drobnohľadom. Hygienici objavili nedostatky
Zdielať na

Školské kuchyne pod drobnohľadom. Hygienici objavili nedostatky

Hygienici si to tentokrát so zápisníkom v ruke namierili do školských kuchýň. Vcelku dobrou správou pre rodičov je, že ich stav je v porovnaní s poniektorými ázijskými reštauráciami, oveľa lepší. Ale nedostatky sa predsa len našli.

Zachovávajú si dobrý štandard

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) kontrolovali v dňoch 10. až 21. decembra 2012 zariadenia školského stravovania, pri kontrolách zistili, že si zachovávajú dlhodobo dobrý štandard. Povedala to na tlačovej konferencii v Bratislave zástupkyňa hlavného hygienika SR a vedúca odboru Hygieny detí a mládeže Jana Hamade.

Kontroly boli zamerané na zariadenia školského stravovania pri materských, základných a stredných školách. Medzi najčastejšie nedostatky patrilo zmrazovanie zvyškov mäsa, nedostatočná osobná hygiena zamestnancov, zlá manipulácia so surovinami a ich zlé skladovanie, ako aj opotrebované kuchynské náradie, prítomnosť plesní v škrabke na zemiaky alebo chýbajúce doklady o zdravotnej spôsobilosti zamestnancov.

Najväčším problémom mäso

"Najväčším problémom je však stále rozmrazovanie mäsa, pretože ako hovorí legislatíva, raz rozmrazené mäso nesmie byť opätovne zmrazené, no robí sa to,“ uviedla Hamade s dodatkom, že si na to treba dávať pozor, pretože to znižuje nutričnú hodnotu mäsa. Nedostatkov bolo však ešte viac, napríklad aj skladovanie potravín voľne na podlahe, používanie potravín po dátume spotreby, nepoužívanie jednorazových rukavíc, ale aj nedodržiavanie zásad správnej výroby jedál.
  
Pracovníci Regionálnych úradov verejného zdravotníctva skontrolovali 710 zariadení, pričom nedostatky zistili v 203 z nich. Najviac ich skontrolovali v Nitrianskom kraji - 129, najmenej v Trenčianskom - 49. Najviac nedostatkov v zariadeniach bolo v Banskobystrickom kraji - 38 a najmenej v Trenčianskom kraji - 10.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy