Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chrípka útočí. Ako sa pred ňou chrániť?
Zdielať na

Chrípka útočí. Ako sa pred ňou chrániť?

Bolesť hlavy, kĺbov, plný nos, teplota, únava, nechutenstvo. Toto sú v súčasnom období až príliš dobre známe príznaky nepríjemného ochorenia zvaného chrípka. Opäť prichádza čas, ktorý teší snáď len školákov – chrípkové prázdniny. Čoraz viac škôl zatvára svoje brány, no táto choroba sa netýka len ich. Trápi aj iných, ktorí sa však chcú brániť... ale ako?

Umývajte si ruky

Jedným z najčastejších spôsobov nákazy je, keď si človek kýchne a potom vám podá ruku. Lekári preto jednoznačne odporúčajú časté umývanie rúk. Na jednom prste ruky totiž vedci našli až 12 000 baktérií. Po umytí by mala byť ruka čistejšia o 66%. Najlepšie je priamo sa nedotýkať predmetov, ktoré držali desiatky ľudí pred vami. V priestoroch s veľkým množstvom ľudí lekári odporúčajú rúška. Avšak, kým sa v Ázii po prepuknutí chrípky stali  dokonca módnym hitom, Slovákom sa až tak veľmi atraktívne nezdajú.

Vetrajte

Suché a prekúrené miestnosti sú na šírenie chrípky ako stvorené. V prachu dokonca dokáže chrípkový vírus v teplote 28 stupňov vydržať aj dva týždne. Na textile približne o dva dni menej a na rukách približne 5 minút. Ak preto nechcete ostať chorí ležať doma, dávajte si v týchto dňoch obzvlášť pozor a hlavne často vetrajte.

Zatvorené školy

Jednoznačným dôkazom sú školy. V uplynulý týždeň bolo zatvorených 53 predškolských zariadení, 46 základných škôl a 1 stredná škola. Od začiatku tohto týždňa v bratislavskom kraji pribudlo 5 základných a 1 materská škola s dočasným prerušením výučby. Od stredy sa k nim pridávajú ďalšie dve základné a 4 materské školy.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články