Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Základná škola na lízing? Skaličania sa búria
Zdielať na

Základná škola na lízing? Skaličania sa búria

Slovné spojenie "základná škola na lízing" spôsobilo v meste Skalica poriadny rozruch. Mesto chce vraj školu predať a potom ju má zas odkúpiť. Kým vedenie mesta tvrdí, že to robí pre dobro všetkých, rodičia sú vystrašení a spisujú petíciu.

Vraj pre školu najvýhodnejšia forma

"Možno to niekto vidí ako netradičné  - my s tým ale skúsenosť už máme a javí sa nám to ako najvýhodnejšia forma," tvrdí zástupca primátora v Skalici Ľudovít Barát. 

Mesto totiž odhaduje, že za predaj budovy školy získa viac ako 2, 7 milióna eur následne na akontáciu použije 1,7  milióna eur. Zvyšných 1 milión eur poputuje do mestskej kasy na rozvoj mesta.

To, že musí platiť aj úroky a v konečnom dôsledku zaplatí za vlastnú budovu oveľa viac, v tejto chvíli vraj podstatné nie je. "Je to jedna z možností, ako financovať potreby a rozvoj mesta Skalica," dodáva Barát.

Nie všetkým poslancom sa to páči

Nie všetci mestskí poslanci s tým ale súhlasia. Pán Lukáš Tisoň denne odpovedá na otázky vystrašených rodičov a spolu s nimi hľadá spôsob, ako predaj budovy školy zastaviť. "Len hlupák si myslí, že keď predá dom a v tom roku má zisk, že zarobil.. V skutočnosti stratil strechu nad hlavou a o rok už nemá,," čo predať tvrdí.

"Rezort školstva neskúma majetkové alebo vlastnícke vzťahy vo vzťahu ku konkrétnym školám. Pre nás sú dôležité iné faktory, materiálna a technická vybavenosť," hovorí hovorca ministra školstva SR Michal Kaliňák.

Expertka na komunálnu politiku ale tvrdí, že rodičia sa o to, či dieťa o školu  príde, báť nemusí. Jej funkcia musí zostať zachovaná. Háčik to však mať môže!  V jednoduchosti povedané: mesto sa zadlžuje nad rámec zákonom povolených limitov a snaží sa to skryť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy