Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Písať si akademický titul. Áno či nie?
Zdielať na

Písať si akademický titul. Áno či nie?

Tituly a tituly, pred menom, aj za menom... V dotazníkoch je to častokrát problém vyplniť.. Potrebujeme ich vôbec? Kde a kedy ich použit?

Jedine, keď chcete zabodovať...

"V niektorých prostrediach, ak máte titul pred menom a ešte aj za menom, môžete zabodovať," myslí si sociologička Sylvia Porubänová. Niektorí ľudia majú dokonca problém s nedostatkom "kolóniek," kde by si takéto tituly vpísali. Vyspelé západoeurópske krajiny však od používania titulov upúšťajú.

Ak ste známy, tak by o vašej autorite malo rozhodovať meno. "Ja vlastne tituly používam v písomnom styku, v úradnom," hovorí hlavný hygienik Slovenskej republiky prof. MuDr. Ivan Rovný, PhD.

Kedy titul používať a kedy nie?

Nadobúdanie titulov sa stalo priam módnym trendom. Označeniam pred menom a za menom však mnohí ani nerozumejú. "Ak niekto používa titul, ktorý vo všeobecnosti, nie je známy, dokonca ani v akademickom prostredí, opäť si myslím, že to poukazuje len na to, že absolvoval nejaké vzdelanie niekde," tvrdí Porubänová.

V každodennom bežnom styku by sa tituly používať nemali. Oslovovvať vyštudovaného profesora menom však môže byť pre vás veľmi nepríjemné. Rovnaké pravidlo platí aj na vysokých školách. Sú učitelia, ktorí vyžadujú oslovenie im prislúchajúcim titulom, iní si na to naopak nepotrpia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články