Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lekárka varuje: Ak vaše dieťa vypije čistiaci prostriedok, toto určite nerobte
Zdielať na

Lekárka varuje: Ak vaše dieťa vypije čistiaci prostriedok, toto určite nerobte

BRATISLAVA / Aj počas predvianočného zhonu, nezabúdajte na bezpečnosť. Najmä vašich detí. Napríklad pri upratovaní, sa môže stať, že sa čistiaci prostriedok nedopatrením dostane do rúk vašej ratolesti.

"Podľa našich skúsenosti môžem potvrdiť, že v decembri pozorujeme zvýšený počet náhodných otráv u detí. Častejšie dochádza k užitiu látok, ktoré sú bežne v domácnosti – čistiace prostriedky, kozmetika a iné látky," upozorňuje hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Dana Kamenická.

Prípadov intoxikácie nie je málo. Najčastejšie sa otrávia deti do troch až piatich rokov. Pričom štatistiky hovoria, že počet otrávených detí do troch rokov každý rok stúpa.

Najčastejšou príčinou intoxikácie detí je požitie chemickej látky, väčšinou v podobe čistiacich prostriedkov. Otrava liekmi je až na druhom mieste.

Chyby rodičov

A treba zdôrazniť, že na vine sú rodičia. Podľa Silvie Plačkovej z Národného toxikologického centra, dospelí často nechávajú nádoby s chemikáliami v dosahu detí alebo dokonca otvorené. "Rodičia robia veľkú chybu, že prelievajú chemikálie do detských fliaš, fliaš od sirupu proti kašľu, zabudnú na to, a o 2-3 mesiace ich deťom podajú," upozorňuje Plačková.

Ak už dôjde k takejto nehode, je dobré zachovať chladnú hlavu a zavolať na nonstop linku Národného toxikologického centra, kde vám poradia, čo treba robiť.

Takéto poradenstvo cez telefón využívajú ľudia v prípade rôznych otráv. Len v minulom roku poskytlo Národné toxikologické centrum približne 5 000 konzultácií, pričom polovica sa týkala detí. Cez telefón vám poradia, ako poskytnúť prvú pomoc. Tá totiž závisí od toho, akú chemikáliu dieťa požilo.

Prvá pomoc

"Ak dieťa požilo penivú látku, tak sa nesmie vyvolávať vracanie. Tak isto to platí pri leptavých látkach, kyselinách a zásadách. Ani tam sa nesmie vyvolávať vracanie. A väčšinou ani neodporúčame podať mlieko, lebo všeobecne toxíny sa dobre vstrebávajú z tuku alebo mlieka," dodáva lekárka.

Počas zvracania totiž môže chemická látka zasiahnuť dýchacie cesty a dokonca spôsobiť chemický zápal pľúc. Zvracanie však určite pomôže, keď sa dieťa otrávi alkoholom. 

"Záchranári ročne ošetria vyše 500 detí intoxikovaných alkoholom, pričom len počas vlaňajšieho Silvestra ich bolo 19," upresnil hovorca Zdravotnej záchrannej služby Boris Chmel.

Súvisiace články