Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ďalší poľský potravinový škandál! Kyselina mravčia v uhorkách
Zdielať na

Ďalší poľský potravinový škandál! Kyselina mravčia v uhorkách

Len pred tromi dňami veterinári ukončili kontrolu poľských sušených vajec a na trhu je ďalší potravinový škandál. Kvasené uhorky a kvasená kapusta od poľského výrobcu obsahujú kyselinu mravčiu, ktorá vyvoláva tráviace problémy. Prišli na to českí hygienici.

Nebezpečná kyselina mravčia

Pravidelná kontrola českých veterinárov skončila tentokrát s prekvapivým záverom. Šarža kvasených uhoriek a kvasenej kapusty od poľského výrobcu Jarys je zdraviu škodlivá.

"Odobraté vzorky potvrdili prítomnosť kyseliny mravčej. Táto látka je v potravinách v Českej republike zakázaná. Používa sa ako konzervant pre krmivá hospodárskych zvierat," vysvetlil hovorca Státní zemědělské a potravinářské inspekce ČR Pavel Kopřiva.

Keďže tieto výrobky našli českí hygienici vo veľkoobchode s dcérskou firmou aj na Slovensku, ktorá potravinami zásobuje viac ako 300 000 podnikateľských subjektov, prostredníctvom informačného výstražného systému oslovili aj slovenské orgány.

Napätá situácia v Poľsku

Kyselina mravšia totiž dráždi tráviaci trakt a ľudom by mohla spôsobiť tráviace problémy. V poľských obchodoch je preto situácia naozaj veľmi napätá, po tom čo museli predajcovia stiahnuť z predaja najskôr kury, potom soľ a nakoniec aj kapustu a uhorky, začínajú strácať nervy.

Naši hygienici už kontrolujú obchody aj reštaurácie, svoju pozornosť neupriamili len na poľské výrobky. "Práve v tejto súvislosti sme nariadili kontrolovať všetkú kapustu dovezenú z Poľska nielen jednú šaržu a tiež som prikázal preveriť aj slovenských producentov na uhorky aj kapustu," doplnil riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Poľsko_uhorky_kapusta_koláž_grafika_šarša_škandál

TV JOJ

Súvisiace články