Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenskí kamionisti vraj pre zlú značku ničia Poliakom cesty
Zdielať na

Slovenskí kamionisti vraj pre zlú značku ničia Poliakom cesty

Poľskí obyvatelia žijúci na hraniciach so Slovenskom sú zúfalí. Hnevajú sa na kamióny, ktoré jazdia po ich cestách a ničia ich. Prichádzajú zo Slovenska, no ani poľská polícia s nimi nemôže nič urobiť. Celú situáciu zamotalo dopravné značenie na hraničnom moste.

Poliaci so smútkom spomínajú na časy, keď colnice na hraničných prechodoch boli ešte funkčné.  Podľa ich slov colníci kontrolovali kamióny, ktoré teraz ničia ich cesty.

Prichádzajú z Lysej Poľany

"Máme veľký problém s kamiónmi, ktoré jazdia cez Jurgów a Lysú Poľanu, poprvé nám ničia cesty a po druhé spôsobujú komplikácie turistom, ktorí navštevujú náš kraj," uviedol predseda  poľskej Okresnej rady Edward Tybor. Problematickou má byť práve cesta cez Lysú Poľanu, cez ktorú denne prejde niekoľko kamiónov. My sme sa za 20 minút napočítali 3.

Vinníkom značka

Podľa Poliakov nepomáhajú ani posilnené hliadky na hraničných priechodoch. Paradoxne sa chyba nachádza vraj u nás. Po chvíľke hľadania sme našli vinníka celého problému a je ním dopravná značka. Zatiaľ, čo zo slovenskej strany môžu jazdiť až 15-tonové kamióny, z poľskej len 7,5-tonové.

Vyzerá to teda tak, že slovenská časť mostu znesie toho viac, ako tá poľská a kamióny teda môžu tadiaľto prechádzať aj naďalej. Bezmocná je v tomto prípade aj poľská polícia. "Na tejto ceste je značka 7,5 tony, ale zo slovenskej strany je až 15 ton. Nemôžeme teda nič robiť, lebo máme zviazané ruky. Vodič teda môže pokračovať ďalej," skonštatoval Bartolomej Palider z polície v poľskom Zakopanom.

Riešenie v novej ceste?

Na nezhody s dopravným značením sme upozornili Slovenskú správu ciest. Tá pripúšťa možné rozdiely v značkách, no celú situáciu by mohla podľa cestárov vyriešiť nová cesta. "Je možné, že na poľskej strane je už vo vnútrozemí obmedzenie dopravy na danej ceste. Momentálne pripravujeme prekládku cesty v Lysej Poľane a tým pádom aj výstavbu mosta, momentálne je zhotovená technická štúdia," uviedla hovorkyňa SSC Iveta Fedorová.

Poliaci veria, že sa v blízkej budúcnosti podarí situáciu vyriešiť a pre kompetentných majú ešte jeden pádny argument. "Bukowina Tatranska sa nachádza v Tatranskom národnom parku a je to naša pôda, ktorú si musíme chrániť a s ktorou musíme žiť," pripomenul Tybor.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy