Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Máte zbytočných 60 eur? Tak vyrazte na cestu so zasneženým autom
Zdielať na

Máte zbytočných 60 eur? Tak vyrazte na cestu so zasneženým autom

Snehová nádielka teší deti, no určite nie ľudí, ktorí musia odpratávať sneh, či vodičov. Práve šoféri majú v zime o starosť navyše. Aby sa vyhli pokute, musia svoje autá pred jazdou poriadne očistiť od snehu a ľadu.

V tomto období by ste nemali zabúdať na to, že dôkladné očistenie auta je už viac ako rok zákonnou povinnosťou. So svojím štvorkolesovým tátošom by ste na cesty nikdy nemali vyraziť so zasneženou kapotou a strechou a s nedôkladne očistenými oknami. "Vodič je povinný odstrániť  z auta kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť," informuje hovorca KR PZ v Prešove Daniel Džobanik.

Ak tak spôsobíte nehodu...

Okrem tradičného čistenia áut prišli niektorí vynaliezaví vodiči aj na nové spôsoby. Napríklad na odpratávanie snehu z vozidla v autoumývačke. Má to však jeden háčik. Auto by ste museli parkovať priamo pri nej. Inak by ste sa k nej museli dostať na neočistenom vozidle - a za to je pokuta. Opäť Daniel Džobanik: "Za nesplnenie tejto povinnosti môže byť vodičovi uložená pokuta 60 eur."

Siahnuť hlbšie do vrecka by ste museli, ak by ste na neočistenom aute spôsobili nehodu. Ak by sa pri nej ešte navyše aj niekto vážne zranil, hrozí vám dokonca trestné stíhanie. Tak čo? Neoplatí sa radšej poriadne si očistiť auto?

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Zasnežené_autá

isifa.com

Súvisiace články