Oblačno
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Zmenili ste zdravotnú poisťovňu? Nezabúdajte na povinnosti!
Zdielať na

Zmenili ste zdravotnú poisťovňu? Nezabúdajte na povinnosti!

Ak ste v minulom roku požiadali o zmenu zdravotnej poisťovne, na vrátenie preukazu poistenca máte posledné dva dni. To isté platí aj pre európske preukazy zdravotného poistenia. Túto povinnosť netreba brať na ľahkú váhu, za jej nesplnenie hrozí pokuta!

Starý preukaz treba vrátiť

Poistenci, ktorí od 1. januára 2013 zmenili zdravotnú poisťovňu (ZP), by nemali zabúdať na povinnosti, ktoré vyplývajú zo zákona o zdravotnom poistení. Prvou z nich je vrátenie preukazu poistenca verejného zdravotného poistenia predchádzajúcej zdravotnej poisťovni, a to najneskôr do 8. januára tohto roku. Môže tak urobiť osobne alebo poštou. To isté platí aj pre európsky preukaz zdravotného poistenia. V opačnom prípade hrozí pokuta 165 eur.

Zmenu treba oznámiť v práci aj lekárovi

"Poistenec, ktorý je zamestnancom, je povinný oznámiť zamestnávateľovi zmenu príslušnej ZP, ak je zamestnancom u viacerých zamestnávateľov, je povinný zmenu oznámiť každému zamestnávateľovi," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková.

Poistenec by mal taktiež informovať praktického lekára, prípadne špecialistov a zdravotnícke zariadenia o zmene ZP. Vykonať to môže buď oznámením zmeny, alebo preukázaním sa novým preukazom poistenca.

Zmeny v preddavkoch

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré od začiatku roka zmenili zdravotnú poisťovňu musia písomne vykázať príslušnej poisťovni výšku preddavku na poistné najneskôr do 8. februára 2013.  "Z pôvodnej zdravotnej poisťovne sa netreba odhlasovať, za poistenca to urobí jeho nová zdravotná poisťovňa," uzatvorila Gašparíková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články