Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Štrbské-Popradské-Rysy. To je posledná povolená tohtoročná túra
Zdielať na

Štrbské-Popradské-Rysy. To je posledná povolená tohtoročná túra

V stredu, posledný októbrový deň boli vo Vysokých Tatrách otvorené všetky chodníky a dalo sa štverať na turistické štíty. Naposledy v tomto roku. Od prvého novembra bude totiž možné chodiť len po vysokohorské chaty s výnimkou chaty pod Rysmi. Tú zatvorili. To bola skvelá príležitosť pre reportéra Joža Kubániho. Strávil tam zatváranie dolín od večera do rána. Užil si ľad, mráz, vietor aj sneh.

Štrbské pleso, Popradské pleso a napokon cesta na Rysy. To je posledná povolená tohtoročná túra. Chata pod Rysmi totiž ostáva až do ďalekého 15. júna zatvorená a turistov by ste v nej od prvého novembra márne hľadali. Hlavným dôvodom je ako už tradične ochrana prírody. Začína sa totiž kamzičia ruja.

Tatry sa tešia aj prvým nadšeným lyžiarom. Sneh, ostrý vietor a ľad tu totiž už dávno nie je novinkou. Turisti sami uznávajú, že pre ľad sa ďaleko nedá zájsť. "Nedošli sme, je tam veľa snehu." Ako sa aj samotná Jožo Kubáni presvedčil, zamrznuté na ľad sú aj Žabie plesá. A ak vám plány skrížilo zatvorenie chaty pod Rysmi, ostatné ostávajú otvorené... Pozor však na chvíle, kedy sa čerti ženia!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články