Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Veľké vŕtanie v Tatrách. Tunel zo Zakopaného na Štrbské pleso!
Zdielať na

Veľké vŕtanie v Tatrách. Tunel zo Zakopaného na Štrbské pleso!

Už o niekoľko rokov by sa turisti z poľského Zakopaného mohli na slovenskú stranu Tatier dostať nielen vrchom. Ak by vyšlo všetko podľa predstáv autorov tejto myšlienky, budeme mať v našich veľhorách 7-kilometrové metro. Zo Štrbského plesa by sme sa na poľskú stranu dostali za približne 10 minút, zatiaľ čo dnes to trvá autom dobrú hodinu.

Tunel popod štítmi Tatier!

No a bez neho, prostredníctvom spojov, je to takmer na zbláznenie. Už čoskoro by to ale na zbláznenie nemuselo byť, chystá sa totiž veľké vŕtanie. A to z poľskej strany až na tú slovenskú! Vďaka plánovanej zimnej olympiáde sa totiž zrodil unikátny nápad. Zakopane by mal so Štrbským plesom spojiť tunel. Ten by viedol popod tatranské štíty!

"Nazvime to metro, jedna tuba, jedna diera, ktorá je vyrýpaná v podstate do skaly, do žuly tatranskej, čo je veľmi tvrdý materiál," hovorí predseda dozornej rady TMR Igor Rattaj.

Poliakom i Slovákom sa to pozdáva

Aj samotným Poliakom sa pozdáva nápad takéhoto tunela. Myslia si totiž, že by im to pomohlo rozvinúť dopravnú infraštruktúru, ktorá by pritiahla do poľských Tatier viac turistov. Ani Slováci nie sú poväčšine proti a už aj počas nášho nakrúcania si nový tatranský tunel pod skalami vedeli predstaviť.

Lenka Maťašovská, riaditeľka Regiónu Vysoké Tatry: "Tá cesta, ktorá vedie zo Zakopaného do Vysokých Tatier, autom to teraz trvá vyše hodinu." Predseda dozornej rady TMR Igor Rattaj: "Týmto vlakom by bolo spojenie Štrbské Pleso - Zakopané 10, možno 15 minút."

Ochranári sú zásadne proti

V prípade úspešnej kandidatúry na zimnú olympiádu 2022 by bol tento presun výhodný aj pre olympionikov. Nepozdáva sa to jedine ochranárom. Hovorí Pawol Skaviński, riaditeľ TNP: "Pokiaľ by to mal byť 7-kilometrový tunel, musel by to byť taký, ktorého vchod aj východ by bol na území Tatranského národného parku a to je absolútne nemožné."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Zakopane_Poľsko_perón

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy