Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Žltačka či salmonelóza. Pozor, čo chytáme do rúk
Zdielať na

Žltačka či salmonelóza. Pozor, čo chytáme do rúk

Hepatitída A, šigelóza, salmonelóza - to je len zopár chorôb, ktoré sa môžu objaviť u každého, kto nedodržiava základnú hygienu a neumýva si ruky. Zdrojmi nákazy sú predmety, ktorých sa denne dotýka každý z nás.

Mikrovlnka špinavšia ako záchod

"Veľa ľudí nevie, že napríklad rúčka na mikrovlnke v spoločnej firemnej kuchynke je jedno z najšpinavejších miest, to je špinavšie ako záchodová doska," tvrdí odborník na zdravú výživu Igor Bukovský.

Jednoducho preto, že rúčku či tlačidlo na mikrovlnke upratovačky neumývajú buď vôbec a ak áno, určite nie tak často, ako samotné toalety.

Zaujímavá je štúdia z hotelových izieb. Tam vedie ovládač na TV a tlačidlo na nočnej lampe. Toho sa väčšinou dotkneme až potom, čo si umyjeme ruky. No a potom, čo zhasneme lampičku, sa už väčšinou deje všeličo.

Po mäse umývať ruky pravidelne

"Toto je zaujímavá správa najmä pre ženy, ktoré majú zvýšené riziko nejakých gynekologických infekcií, ťažkostí a podobne. Sú to zvyčajne predmety, ktoré sa použijú už potom, ako sa urobí tá večerná hygiena a ľahne sa do postele," dodal Bukovský. Umývať ruky by sa nemali len po dotyku vecí, ktoré už na pohľad pôsobia špinavo, ale aj po práci s potravinami. Najmä so surovým mäsom.

"Keď som robila s kuracím mäsom a idem krájať šalát, tak si musím umyť ruky, pretože je veľká šanca, že tie salmonely z kuraťa prenesiem do toho šalátu," hovorí.

Preto najlepší spôsob, ako už deti naučiť umývať si ruky, je ten, že my sami si ich budeme umývať. A umyjeme si ich vždy vtedy, keď budeme chcieť, aby si umyli aj oni.

Najmä muži by v tomto prípade mali spozornieť. "Práve muži majú totiž tendenciu neumývať si ruky po použití toalety. A dokonca máme také údaje k dispozícii, že je to 60-80 percent v závislosti od krajiny a kultúry," informuje.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články