Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zelený Singapur. Tipy, ako šetriť energiou
Zdielať na

Zelený Singapur. Tipy, ako šetriť energiou

Letá sú čoraz horúcejšie, miestami u nás hraničia s teplotami tropických, exotických krajín. Čoraz častejšie používame klimatizáciu, ventilátory, či iné spôsoby ochladzovania sa. Stále nám však chýba niečo, čo už dávno pochopili obyvatelia Singapuru...

Obyvatelia činžiakov ázijského ostrovného mesta dali hlavy dokopy a rozhodli sa bojovať proti obrovským teplotám, uľaviť životnému prostrediu a zároveň sebe. Niekoľkými dobrými nápadmi vytvorili ekologické mesto.

Zelené strechy

Hlava projektu,  Ng Bingrong tvrdí, že „s takmer 20 000 obyvateľmi na meter štvorcový sa pri výstavbe bytov veľmi vyskakovať nedá. Väčšina Singapúrčanov je preto vďačná za to, čo má. “  S horúčavou vo vnútri bojujú ekologicky - budovy natreli na bielo a strechy zaplnili zeleňou.

Neplytvať ani pri umývaní rúk!

Okrem iných metód skúšajú využiť aj vietor. Zeleň ochladzuje, kolektory zas získavajú slnečnú energiu. Šetria aj vodu a recyklujú. To všetko je posun vpred.

V „ekomestečku“ sa neplytvá ani pri umývaní rúk. Voda z umývadla odtečie do rezervoáru na toalete a službu urobí pri splachovaní. Energia zo solárnych panelov zas poháňa výťah a osvetľuje chodby. O spotrebe informuje obrazovka. Zdá sa, že sa ešte máme čo učiť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/ CNN

Súvisiace články