Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ekologický zabijak?! Toto je stíhačka na hovädzí tuk
Zdielať na

Ekologický zabijak?! Toto je stíhačka na hovädzí tuk

Zdroj: Jan Meciar

Aj stroje na zabíjanie by mali byť ohľaduplné voči životnému prostrediu. Takto zrejme uvažujú predstavitelia Amerického vojenského letectva. Experimentujú totiž s úpravami bojových lietadiel na využívanie alternatívnych palív. Najnovšou "obeťou" tohto prístupu sa stala známa stíhačka F-15 Eagle. Do nádrží jej naliali palivo z hovädzieho tuku.

Ako sa ukázalo, stíhačka F-15 vie v pohode lietať na zmes bežného tryskového paliva a špeciálne spracovaného zvieracieho tuku. Ide o tryskové biopalivo získané z tuku hovädzieho dobytka. Obe zložky - fosílna i bio - sa miešajú v pomere 1 : 1, pretože v biopalivách chýbajú niektoré látky, ktoré motory potrebujú.

noviny.sk

Americké vojenské letectvo plánuje do roku 2016 nahradiť polovicu všetkého paliva ekologickejšími alternatívami. Vojaci tak chcú znížiť svoj uhlíkový odtlačok v pozemskej atmosfére. Niekoľko stíhačiek už úspešne lieta s palivom vyrobeným zo zemného plynu alebo uhlia. Vojenské námorníctvo pre zmenu kŕmi jedno svoje lietadlo biopalivom z ľaničníka siateho. To je rastlina podobná horčici.

Súvisiace články