Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ropná škvrna sa stále rozširuje
Zdielať na
Zahraničie

Ropná škvrna sa stále rozširuje

Zdroj: TASR/AP/Liz Condo

Pod morskou hladinou objavili mohutné mračno z ropy

Je to už tretí nález tohto druhu, ale prvý v takej veľkej vzdialenosti od miesta nešťastia, informuje dnes denník Washington Post.

Ako potvrdil novinám James Cowan z Louisiana State University, objavili široké, hnedé a niekoľko kilometrov dlhé podvodné mračno. Kvapôčky ropy sú v ňom "také veľké ako objemné, mokré snehové vločky".

Už predtým vo štvrtok informovali výskumníci z University of South Florida o tom, že našli východne od havárie niekoľko kilometrové mračno ropy hlboko pod vodou. Do boja proti ropnej škvrne sa doteraz zapojilo asi 20.000 ľudí. Mnohí z nich začali dnes po dlhšom váhaní s čistiacimi prácami v ekologicky citlivom pobreží v americkom štáte Louisiana, ktoré pred jeden a pol týždňom zasiahla a znečistila ropná škvrna.

Americký Celonárodný úrad pre podnebie a oceány medzitým oznámil, že asi pre štvrtinu Mexického zálivu platí zákaz rybolovu. Ide o plochu vo veľkosti 60.683 štvorcových míľ, čo zodpovedá asi 157.000 kilometrom štvorcovým. Ako píše agentúra DPA, je to plocha dvakrát väčšia ako je územie Bavorska.

Najnovšie objavené podvodné mračno ropy sa podľa expertov nachádza v tejto zakázanej zóne. Vedci sa obávajú, že kvapôčky ropy prehltnú malé morské živočíchy a tak si otrávia organizmus.

Doteraz je zamorené vyše 240 kilometrov pobrežia Louisiany, informovala CNN. Zahynuli tu stovky vtákov, desiatky delfínov a veľrýb. Americký prezident Barack Obama v piatok nariadil strojnásobenie ľudských zdrojov na likvidáciu následkov ropnej katastrofy na pobreží Mexického zálivu.

Počas návštevy znečistených pláži Louisiany vyhlásil, že federálna vláda bude pokračovať v pomoci, kým sa ekologická katastrofa neskončí. Vrtná veža Deepwater Horizon začala horieť 20. apríla a o dva dni sa potopila. Odvtedy znečisťuje Mexický záliv denne zhruba 5000 barelov ropy, pričom odhady sa rôznia.

Posledné čísla hovorili o 12.000-25.000 uniknutých bareloch za deň. BP informoval, že doposiaľ minula 930 miliárd dolárov na zastavenie úniku ropy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy