Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Autoklíma pridáva na spotrebe. 100 kilometrov = 60 centov
Zdielať na

Autoklíma pridáva na spotrebe. 100 kilometrov = 60 centov

Kedysi sme v lete jazdili v embéčkach do Juhoslávie a prežili sme to, dnes si horúčavy bez klimatizácie v aute nevieme ani predstaviť. Každý špás však niečo stojí a hoci si to možno ani neuvedomujete, klíma vám pridáva na spotrebe. Výsledky testu ukázali, že je napríklad rozdiel či máte manuálnu alebo automatickú klimatizáciu.

Za príplatok aj automatickú

Ak mienite kúpiť nové auto a stále rozmýšľate či a akú klimatizáciu kúpiť, ponúkame všetky možnosti. Ak rozmýšľate ekonomicky, určite by ste pri kúpe auta mali zvážiť, aký typ klimatizácie si vyberiete. Manuálna je zväčša autách nižšej či niekedy aj strednej triedy, no možno by stálo za úvahu dať si za príplatok namontovať automatickú.

Do Chorvátska 7 litrov

Podľa výsledkov veľkého testovania nemeckého autoklubu ADAC vám totiž manuálna klíma vytiahne z nádrže viac, ako automatická. Najhoršie obstála poloautomatická, ktorá spotrebuje takmer pol litra pohonnej látky na 100 kilometrov. Pri ceste napríklad len na sever Chorvátska rátajte pri 1400 kilometroch s takmer siedmimi litrami, ktoré zlhtne klíma.

Paradoxne jej vypnutie a následné otvorenie okien znamená takmer rovnako vyššiu spotrebu – zvyšuje sa totiž aerodynamický odpor vozidla. Na zníženie spotreby je dobré auto pred jazdou poriadne vyvetrať, prípadne nalepiť na okná tepelné fólie.

typ klimatizáciespotreba na 100 kilometrov
automatická0,36 litra/100 km
poloautomatická0,49 litra/100 km
manuálna0,43 litra/100 km

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články