Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Je mi teplo! Ako si správne nastaviť klimatizáciu?
Zdielať na

Je mi teplo! Ako si správne nastaviť klimatizáciu?

Extrémne horúce dni, jasná obloha, slabý vánok. Takéto počasie priam láka každého z nás niekam k vode. No možno aj vy patríte k stovkám nešťastníkov, ktorí namiesto užívania si tropického leta, ležia doma v posteli so zápalom horných dýchacích ciest. Vinníkom môže byť klimatizácia! Väčšina z nás ju totiž používa nesprávne.

Pozor na rozdielne teploty

Základné pravidlo, aby klimatizácia neškodila, je, aby medzi teplotou vonkajšieho a vnútorného prostredia nebol rozdiel viac ako 5-7 °C. Ak tieto hodnoty presiahneme, je takmer 100%-né riziko, že ochorieme.

Dôležitá však nie je len teplota, ale aj smer prúdenia vzduchu. Ten by zásadne nemal ísť priamo na človeka.

Rešpektujme normy

Pri používaní klimatizácie musíme byť opatrní z viacerých dôvodov. Ak sa napríklad v klimatizovanej miestnosti nachádzajú deti, chladenie by malo byť opatrnejšie - menej je v tomto prípade viac.

Správne nastavenie teploty a prúdenia vzduchu je ovplyvnené aj veľkosťou miestnosti a počtom ľudí v nej.  Existujú však hygienické normy, ktoré  by nás mali usmerniť. V lete je to 26°C, v zime 20-22°C. 

Čistota - pol života

Klíma môže nášmu zdraviu ublížiť aj vtedy, ak zanedbávame jej čistenie. V klimatizačnej jednotke sa zbiera voda. Keď zariadenie vypneme, už za pár hodín sa tu začnú tvoriť živé organizmy, ktoré sú zdraviu škodlivé.

Ak sa chceme vyhnúť nepríjemnému prechladnutiu počas letných mesiacov, nemali by sme zabúdať ani na šetrný spôsob opúšťania klimatizovaných priestorov. Ako? Jednoducho: napite sa vlažnej vody!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.



Súvisiace články