Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lekárnička v záhrade. Srdcovník nie je marihuana
Zdielať na

Lekárnička v záhrade. Srdcovník nie je marihuana

Jozef Mach zo Šaštína-Stráže už štvrtý rok pestuje liečivé rastliny. Srdcovník lekársky, ktorý je účinný na zníženie krvného tlaku, sa veľmi podobá na marihuanu. Za ňu môžu ísť pestovatelia aj do basy. Pán Mach to však berie s humorom. Vďaka pestovaniu liečivých rastlín nemyslí na svoje vážne zdravotné problémy a chce byť svojou prácou užitočný aj pre iných.

Pán Mach v skleníku najskôr zo semien vypestuje priesady rôznych bylín, ktoré u nás nerastú. "Máme tu voľné políčka, záhumenky, ktoré ľudia ponechávali," hovorí pán Mach. Z celého záhona šalvie zostalo len niekoľko trsov. Ostatné totiž vytuhli počas suchách mrazov poslednej zimy. "Sme vysádzali tento rok. Dúfajme, že táto zima bude kľudnejšia," hovorí Mach. 

Biologická kosačka

Aby pestovateľ nemusel Mätu priepornú striekať chemikáliami, pustil na pole "biologickú kosačku". Byľ, ktorý sa okolo tejto rastliny nachádza, koza vyžerie. "Mäta prieporná je smradľavá burina pre tieto tvory, takže oni ju nežerú," dodal Jozef Mach.

Obáva sa policajného komanda

Srdcovník lekársky znižuje krvný tlak, majiteľovi a pestovateľovi ho však môže zvýšiť. Podobá sa totiž na marihuanu a pán Mach sa obáva policajného komanda. "Ľudia, keď prídu sa pýtajú, že bože na nebi ty tu voľne pestuješ marišku. Tak je to na smiech, ale máme z toho trochu aj obavy," hovorí Mach.

Pestovanie byliniek je veľmi náročná práca na trpezlivosť a čas. "Keď človek s tým robí a sadí a piple sa s tým, hraje sa s tým, tak si tak upevňuje a ukludňuje nervy," dodáva Jozef Mach.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články