Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nekupujte prebaľované potraviny! Pozorne čítajte malé písmenká
Zdielať na

Nekupujte prebaľované potraviny! Pozorne čítajte malé písmenká

Boj s nepoctivými predajcami potravín začína naberať na obrátkach. V čase, keď sa prevalila kauza s prebaľovanými vajciami, minister pôdohospodárstva vyhlásil akúsi vojnu všetkým skladníkom, kamionistom a predajcom. Maximálna výška pokuty je pritom už teraz dva milióny eur. Zatiaľ však takáto pokuta nebola ani raz udelená...

Mačka vo vreci

Prebaľované, častokrát nekvalitné potraviny s neistým pôvodom si môžete odniesť so sebou v košíku a ani o tom neviete. Princíp je jednoduchý - obchodník nakúpi v zahraničí tovar vo veľkom, u nás ho rozbalí a opäť zabalí, tentokrát už do slovenských obalov.

To, že ide o tovar zo zahraničia možno zistíte neskoro. Rovnako ako to, že pri jeho novom označení klamal a kvalitné slovenské vajcia triedy A sú v skutočnosti treťotriedne vajíčka z Poľska. Novela zákona o potravinách sa pripravuje, jej cieľom bude dosiahnuť elimináciu nebezpečných potravín.

Nízka cena nie je zárukou kvality

Zákazníkov pri nákupe prebaľovaných výrobkov láka najmä nízka cena, ale tá môže byť spojená s nižšou kvalitou tovaru.  Ak by totiž takéto potraviny boli kvalitné, doma by ich výrobca predal za podstatne vyššiu cenu ako je tá akciová cena u nás v obchodoch.
 
V Čechách chcú tento problém vyriešiť vyššími pokutami a preferovaním regionálnych produktov, podobne ako v Nemecku. Celkový zákaz dovozu potravín z členských štátov však na základe existujúcej legislatívy EU, nie je možný.

Začnime od seba

Nepoctivých predajcov by mohli odradiť dvoj miliónové pokuty, ktoré im hrozia, no najvyššia doteraz uložená pokuta bola iba 25 000 eur. Najjednoduchšie však problém s nekvalitnými potravinami môžu vyriešiť zákazníci - prestanú si ich kupovať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články