Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nebezpečenstvo pri dlhom prevoze. Teplo likviduje potraviny
Zdielať na

Nebezpečenstvo pri dlhom prevoze. Teplo likviduje potraviny

Teploty dotýkajúce sa 40-tich stupňov Celzia nás trápia už niekoľko dní. Opatrní by ste nemali byť len na slnku, ale aj pri inak bežných činnostiach. Napríklad pri nakupovaní. Vo našich autách je totiž v priemere o 10 stupňov viac, ako ukazuje teplomer vonku. Ľahko sa tak môže stať, že namiesto čerstvých potravín si po dlhšej ceste domov priveziete odpad.

Kým vonku sa pohybujú teploty okolo 30-ky, v aute môže byť aj o 15 až 20 stupňov viac. Prevoz potravín v takýchto horúčavách ich môže značne znehodnotiť. "Pri 40°C z hľadiska bezpečnosti nemôžeme prevážať jogurty a mliečne výrobky dlhšie ako tridsať minút," uviedla Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva. 

Vracanie, hnačky a nevoľnosť

Nebezpečenstvo pri dlhom prevoze nehrozí len pri jogurtoch, ale aj pri šalátoch, všetkých mliečnych, mäsových a cukrárenských výrobkov. Problém spočíva v ich rýchlom pokazení sa. Konzumácia takýchto potravín môže spôsobiť tráviace ťažkosti, to znamená vracanie, hnačky a nevoľnosť. "Z toho môžu vyplynúť rôzne infekčné ochorenia ako je salmonelóza alebo črevné virózy," tvrdí Skalická. 

Riešením je termotaška

"Skôr si tie veci dávame dopredu, kde sa luftuje, alebo kde je klíma," hovorí jeden z opýtaných. Rovnaké požiadavky platia aj na mrazené výrobky. Ak sa počas prepravy zmrazené potraviny rozmrazia, je potrebné ich skonzumovať a nie opätovne zmrazovať.

"Odporúčame verejnosti nekonzumovať potraviny, ktoré sa nám nezdajú z hľadiska farby, konzistencie a tiež zápachu," dodala Lenka Skalická Riešením je jednoduchá termotaška, alebo autochladnička, ktorá váš nákup udrží po celú dobu v ideálnej teplote.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články