Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Srdciari by sa mali vyhýbať slnku a veľa piť
Zdielať na

Srdciari by sa mali vyhýbať slnku a veľa piť

Tropické horúčavy nás poriadne potrápili už druhej polovici júna a teraz tu máme druhé kolo. Teploty sa šplhajú nad historické maximá už viac ako 3 dni! Extrémne teplo a ťažký vzduch je však pre ľudí s ochorením srdca výnimočne nebezpečný.

Hlavne piť tekutiny

Zhoršené dýchanie, slabosť a únava. Zdravý človek si s týmito problémami poradí ľahšie, než pacient s kardiovaskulárnym ochorením. Lekári preto svojim pacientom neustále pripomínajú, čo je dobré robiť, aby extrémne teploty zvládli.

"Z tých štandardných zásad, ktoré platia pre nás všetkých, dostatok tekutín. Najlepšia tekutina je čistá voda, druhá vec, dosť je dôležité požívať pokrývku hlavy," hovorí MUDr. Ivana Šoóšová, PhD, primárka Ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Varujú dokonca aj pred pohybovými aktivitami počas horúcich dní v čase od 11 do 15 hodiny.

Pozor na kolaps

"Nevykonávať nejakú významnú fyzickú aktivitu, ako je športovanie," hovorí primárka. Vyhýbať sa slnku by malo byť pre pacientov s ochorením srdca samozrejmosťou. Od lekárov takéto nariadenie dostávajú bežne. "Nechodím po slnku. Aby som nerobil, to som poslúchol, ale inak neposlúcham," hovorí pacient. Nedostatok tekutín a prehriatie organizmu máva za následok aj kolaps. Počas niekoľkých tohtoročných horúcich dní ho už zažili mnohí.

"Kolaps sa prejavuje tak, že má pocit, že odpadne, má zahmlenie pred očami, mdloby, necíti sa dobre, môžu, alebo nemusia byť prítomné aj bolesti na hrudníku," vysvetlila primárka. "Keď nastane pocit smädu, značí to veľkú dehydratáciu, v týchto teplách by sme mali vodu prijímať programovo," dodala Šoóšová. Čo znamená, v malých množstvách, ale častejšie. Naše telo a srdce sa nám za takúto starostlivosť v horúčavách poďakuje. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články