Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenské výrobky? V obchodoch ich nie vždy nájdete!
Zdielať na

Slovenské výrobky? V obchodoch ich nie vždy nájdete!

Viete koľko slovenských výrobkov nájdete v regáloch obchodov? Ak ste si tipli, že menej ako polovicu, tipli ste si správne. Najhoršia je situácia v hypermarketoch. Potraviny vyrobené u nás valcujú tie zahraničné, ktoré sú však často menej kvalitné, ale lacnejšie.

Kým v minulom roku by ste v našich obchodoch našli 52 percent domácich vyrobkov, dnes je ich ešte menej, konkrétne 46 percent. "Tie dôvody znamenajú, že kampane, ktoré sa robili alebo deklarácie, ktoré boli dané zo strany obchodných reťazcov sa minuli účinku," skonštatoval prezident Slovenskej potravinárskej komory Daniel Poturnay.

Najmenej slovenských výrobkov ponúka Lidl

Podľa najnovšieho prieskumu sa najvyšší podiel slovenských potravín našiel v predajniach COOP jednoty a CBA. O niečo menej je ich v Bille a v Tescu. Metro a Kaufland sú mierne pod hranicou priemeru no a domáce výrobky by ste najťažšie hľadali v Lidli.

Problém vidí potravináska komora v obchodných reťazcoch, spotrebitelia by vraj kupovali, keby mali čo. "Spotrebiteľ aj podľa výsledkov agentúry GFk chce na pultoch slovenské výrobky," poukázala riaditeľka komory Jarmila Halagšová.

V susedných štátoch je to iné

Naši najbližší susedia sú pritom v produkcii aj spotrebe domácich potravín výrazne pred nami. Poliaci majú v obchodoch 87 percent domácej výroby, Maďari 78 percent a za vzor by nám mohli slúžiť aj Česi. Zaslúžila sa o to miestna politika. Ako poukázal Poturnay, české ministerstvo pôdohospodárstva podporuje domáce výrobky ročne sumou asi 200 miliónov českých korún, u nás má ísť iba o desaťtisíce eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy