Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Slnko môže byť pre deti veľmi nebezpečné. Chráňte ich!
Zdielať na

Slnko môže byť pre deti veľmi nebezpečné. Chráňte ich!

Príjemné letné slnko nám rozhodne dvíha náladu a prebúdza v nás aktivitu. Ale aby sme si ho mohli vychutnať plnými dúškami, nesmieme zabúdať na nebezpečenstvo, ktoré so sebou prinášajú teplé - niekedy až páliace slnečné lúče.

Nepodceňujte to

Dávku žiarenia absorbujú najmä deti do 16-eho roku života, preto by rodičia ich chránenie nemali podceňovať. Slnko totiž môže spôsobiť vážne problémy najmä na detskej pokožke, ktorá je omnoho tenšia, ako koža dospelého človeka.

Podľa slov dermatológa, MUDr. Tomáša Dianišku "UV žiarenie oveľa skôr vojde do pokožky a dieťa sa oveľa ľahšie spáli, ako dospelý človek."

Natierajte sa už doma

Spálením môže dojsť k poškodeniu bunkových membrán, čo je najväčším rizikom najmä u malých detí. Deti do troch rokov by sa vôbec nemali vyskytovať na slnku bez ochrany.

Tí, ktorí natierajú svoje dieťa už pred príchodom na pláž, robia správne, pretože krém sa na pokožke musí usadiť.

Oblečte sa

Jednou z možností, ako ochrániť pokožku dieťaťa je i plážové oblečenie, vhodné i do bazénov, ktoré neprepúšťa slnečné žiarenie. Netreba zabúdať ani na ochranu hlavy a v neposlednom rade sú rovnako dôležité i okuliare.

Ak sa však vaše dieťa na slnku spáli, pokožku treba hydratovať krémom, nie olejmi a veľmi dôležitý je prísun tekutín, keď je najvhodnejšia voda.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.














ISIFA

Súvisiace články