Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Teplo útočí aj na psy. Neberte ich na dlhé prechádzky
Zdielať na

Teplo útočí aj na psy. Neberte ich na dlhé prechádzky

Ak si myslíte, že tieto horúčavy určite najhoršie prežívame my ľudia, mýlite sa. My sa totiž môžeme vyzliecť, ale zvieratá v kožuchoch túto možnosť nemajú. Obrovské problémy spôsobujú horúčavy najmä najlepším priateľom človeka. Niektorí majitelia si ale, žiaľ, stále neuvedomujú, že psy majú iba dve možnosti, ako sa trošku ochladiť - a nie vždy na ne majú podmienky.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Psy sa nepotia ako my

Odkedy teploty prekročili tridsiatky, na klinike si nutnú dávku tekutín vybrali už desiatky psov. A problém nebýva iba v počasí. Hoci svoje psy milujeme, občas si neuvedomíme, že pitný režim, či pobyt v tieni je pre nich rovnako dôležitý ako pre nás. Psy sa navyše nepotia, a tak sa s teplom vysporiadavajú ešte ťažšie ako my.

"Vie vylučovať teplo len pomocou jazyka alebo kondukciou, to znamená, keď sa obtiera o studené predmety," tvrdí veterinár Milan Švihran.

Mal veľmi vysokú teplotu

A teraz si predstavte, že si vezmete svojho psa na dlhší výlet, či sa s ním dokonca vyberiete na bicykle. Nemá šancu sa ani vydýchať, ani ochladiť. Cez víkend sa takýto výlet dokonca skončil tragédiou. "Pes ich sprevádzal a priniesli mi ho úplne v šoku. Mal 43,3°C teplotu, čo som doteraz nikdy nenameral a zomrel," hovorí Švihran.

Veterinári v takomto počasí rozhodne neodporúčajú fyzickú námahu, ani dlhší pobyt na slnku. Psa nechajte v tieni, na chladnejšom mieste a stále mu dávajte dosť pitnej vody. Pomôže aj, ak ho osprchujete.

Ako sa však presvedčila naša kolegyňa Danka Strculová, ktorá sa o svojho Baka príkladne stará, niekedy môžete dodržať všetky zásady a horúčavy aj tak vyhrajú.

Vyvrátil oči a ja som len čakala

"Vyvrátil oči, zrazu spadol na zem a triaslo ho. Ja som len čakala, ako to dopadne. O štvrť na dvanásť som sadala do auta a letela k veterinárovi," hovorí moderátorka Novín o 12-tej.Danka pri Bakovi presedela celú noc ako pri malom dieťati. A chce naňho dávať ešte väčší pozor.

"Žiadna fyzická námaha," tvrdí. A ešte jedna vec - nenechávajte svojho psa v týchto horúčavách v aute. Ani na 5 minút pred obchodom. Vaše auto sa skrátka na slnku mení na rozpálenú truhlu.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články