Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Cigaretka na dva ťahy... Už aj mimo ihrísk a za zavretými dverami
Zdielať na

Cigaretka na dva ťahy... Už aj mimo ihrísk a za zavretými dverami

Fajčeniu na otvorených priestranstvách v nákupných centrách na Slovensku bude koniec. Od januára budúceho roka nás totiž opäť čaká novela zákona o ochrane nefajčiarov, ktorá týchto síce poteší, no majiteľom kaviarní a reštaurácií opäť skomplikuje život...

Majitelia krútia hlavou, chýbajú peniaze

Už v roku 2004 došlo v mnohých reštauráciách a kaviarňach k stavebnému oddeleniu priestorov na fajčiarsku a nefajčiarsku časť. Už vtedy sa majitelia podnikov búrili. Úradu verejného zdravotníctva to však nestačí. Chcú zabrániť šíreniu cigaretového dymu.

"Nie každý má na to, aby dal do prestavby týchto priestorov peniaze," hovoria majitelia. Je totiž možné, že od januára pokiaľ reštaurácie nebudú mať priestory oddelené dverami. nebudú zatvorené, poprípade cigaretový dym unikne, nasledovať bude pokuta.

Fajčiar ani v divadle, v škole, či na ihrisku

No a je dosť možné, že od nového roka si ani v nákupných centrách nezapálite. Bežne totiž aj dnes chodia ľudia okolo fajčiarov, ktorí sedia na otvorenom priestranstve a popíjajú kávu. Po novom sa tu bude môcť fajčiť jedine v stavebne oddelených prevádzkach - oddelených od verejne prístupných priestorov ako chodby predajní.

No a úrad chce zakázať fajčenie aj v areáloch škôl, divadiel, športovísk či detských ihrísk. Jediné, čo treba vyriešiť, je problém slova areál. Musí byť totiž jasné, o aký priestor ide. Ľudia - nefajčiari sú z týchto opatrení nadšení. "Som za to, aby sa vôbec nefajčilo." Nuž a fajčiari....?

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články