Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Výlety za holandskými jointami pomaly končia, môže za to zákon
Zdielať na

Výlety za holandskými jointami pomaly končia, môže za to zákon

Nad holandskými coffee-shopmi, jedným zo symbolov krajiny a obľúbenému cieľu turistov, sa začínajú zaťahovať mraky. Môže za to zákon, ktorý začne platiť od utorka v troch južných provinciách a od počiatku budúceho roka v celom Holandsku.

Kvôli tomuto zákonu si ľahké drogy v coffee-shopoch budú môcť kúpiť iba ľudia s trvalým pobytom v Holandsku. Vôbec teda neprekvapuje, že zákon vyvoláva vásne aj slová o diskriminácii a absudrite. Podniky budú musieť klientom vystaviť "fajčiarske pasy", teda členské preukazy, pričom ich počet bude obmedzený na 2 000 kusov na coffee-shop. V Holandsku je ich okolo 650.

Majiteľ obchodu: Je to absurdné

"Je to absurdné. Len maastrichtské coffee-shopy majú ročne okolo 1,8 milióna návštevníkov," uviedol majiteľ jedného z nich Marc Josemans. On i návštevníci poukazujú na ťažko prijateľný dopad nového zákona. Ten umožní prípadnú registráciu len ľuďom, ktorí majú v krajine trvalý pobyt. To povedie k vylúčeniu Holanďanov žijúcich v zahraničí. 

Ľudia sú nahnevaní

Toto je citlivá téma najmä pre mestečko Maastricht, ktoré leží len niekoľko pár kilometrov od hraníc. V niektorých coffee-shopoch, cudzinci a Holanďania žijúci v Belgicku, tvoria viac ako 90 percent klientov. Týka sa to ale aj ďalších pohraničných miest. "Ľudia sú nahnevaní," hovorí 49-ročná Lisette. Žije síce v Belgicku, ale je holandskou občiankou a dlhoročnou klientkou tohto podniku. "Keď veľa jete, keď veľa pijete, keď veľa fajčíte, tak to nie je dobré," zdôrazňuje Lisette. "Ale toto je dobré miesto," dodáva.

Nechcú sa tomuto zákonu podvoliť

Josemans aj ďalší majitelia coffee-shopov sa platnosť zákona snažili zastaviť. Obrátili sa na súd, ktorý ale v piatok dal norme zelenú. Tým však odpor nekončí. Žiadny majiteľ obchodu v Maastrichte sa tomuto zákonu nehodlá podvoliť, cudzincov budú ďalej púšťat do svojich obchodov. Je však jasné, čo bude nasledovať. Radnice nebude mať inú možnosť než coffee-shopy zavrieť. "Teraz už vieme, že v Holandsku je možné od 1. mája diskriminovať. My ale diskriminovať nebudeme. Umožním prístup ľuďom aj z iných krajín...," hovorí Josemans.

Akonáhle mu podnik zavrú, môžu sa rozbehnút ďalšie súdne prieťahy. Od nich si už Josemans sľubuje pozitívnejší výsledok než od toho piatkového. Blízka budúcnosť pre coffee-shopy a ďalšie podniky z južných provincií a ich návštevníkov nie je ružová. "Stále môžu ísť do Amstredami a na ďalšie miesta. A to až do konca roka. Dúfajme, že potom už bude nový verdikt, ktorý bude o poznanie pozitívnejší," dodáva Josemans.

430 miliónov eur ide štátu  

Mnohí majitelia obchodov podotýkajú, že si vláda neuvedomuje, aké môže mať toto rozhodnutie dopady. Mnohí ľudia sa teraz z regulovaných obchodov, ktoré platia dane (ročne z coffe-shopov dane dosahujú 430 miliónov eur), obrátia mimo zákon stojacich priekupníkov v pasážach a temných rohoch námestí.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy