Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mladé dievčatá nechcú deti, ale nezáväzný sex!
Zdielať na

Mladé dievčatá nechcú deti, ale nezáväzný sex!

O antikoncepcii sa toho narozprávalo a popísalo veľa. Niektoré Slovenky a Slováci sa však z rôznych dôvodov rozhodli pre trvalú formu antikoncepcie! Neraz sú to mladí ľudia a pritom nejde o užívanie hormonálnych prípravkov.

Zabudnite na komisie...

I napriek tomu, že na trhu je veľa druhov antikoncepcie, stále viac Slovákov si vyberá sterilizáciu, teda prerušenie semenovodu alebo vajíčkovodov. "Zvyčajne je to po tridsiatke, keď sa žena rozhodne , že deti nechce. Alebo je to po dohode s partnerom, " hovorí MUDr. Miroslav Borovský z I. gynekologicko-pôrodníckej  kliniky FNsP v Bratislave.

Keďže ide o nezvratný zásah, v minulosti o ňom rozhodovala sterilizačná komisia. Dnes stačí, ak pacient podpíše informovaný súhlas so sterilizáciou. Zákrok však lekári urobia až o mesiac. "Aby mala žena možnosť si to ešte rozmyslieť, " vysvetľuje gynekológ MUDr. Peter Stanko.

20- tky? Nič výnimočné

Pre túto formu nezvratnej antikoncepcie sa často rozhodujú aj veľmi mladé ženy. "Aj dvadsaťročné!," tvrdí MUDr. Peter Stanko.  To sa im ale lekári  snažia vyhovoriť. "Nemôžu vedieť , čo a ako bude o pár rokov. A musia si uvedomiť, že je to nezvratný akt, "dodáva MUDr. Peter Stanko.

Kým u  žien je nevyhnutná operácia v plnej narkóze, u mužov ide o ambulantný zákrok. I napriek tomu sa však  muži často v poslednej chvíli zľaknú. "Mnohokrát, tým že je to operačný zákrok, z toho vycúvajú," hovorí urológ MUDr. Marián Hladík

Sterilizácia pre zdravie

Hlavne v prípade žien však lekári musia k samotnej sterilizácii často  pristúpiť preto, aby ochránili zdravie pacientky. "U pacientok, ktoré majú za sebou dva, či tri cisárske rezy je riziko, že by to maternica už nevydržala a mohla by prasknúť,"vysvetľuje MUDr. Miroslav Borovský z I. gynekologicko-pôrodníckej  kliniky FNsP v Bratislave

Lekári apeluju na pacientov, aby tento zákrok vždy dobre zvážili. Ak sa totiž v budúcnosti rozhodnú deti predsa len mať, je možné využiť už len umelé oplodnenie, ktoré si však budú musieť potom hradiť v plnej výške.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články