Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Koniec nádejí? Klinickému skúšaniu liekov hrozí zánik
Zdielať na

Koniec nádejí? Klinickému skúšaniu liekov hrozí zánik

Pre ťažko chorých býva často poslednou nádejou nová liečba. K tej sa však zväčša dostanú len, ak sa zúčastnia klinických štúdií. Lenže s tými je od nového roka na Slovensku koniec. Môže za to novela zákona o liekoch.

Pacienti majú hlavy v smútku

Pani Vierke zistili rakovinu vaječníka pred 14 rokmi, liečba vtedy bola úspešná. No choroba sa jej vrátila a žiadna dostupná liečba už nezaberá. "Minulý rok mi bolo navrhnuté, že bude priamo na tento typ rozbehnutá klinická štúdia. Vkladala som do toho veľkú nádej," povedala televízii JOJ.

Tá sa však rozsypala ako domček z karát a to nielen v prípade pani Vierky, ale aj ďalších pacientov. Môže za to jedna veta, ktorá sa za Ivana Uhliarika dostala do novely zákona o liekoch.

Firmy zákonu nerozumejú

Farmaceutická firma totiž teraz musí za vás zaplatiť všetko, čo súvisí s vašou celkovou liečbou. Doteraz pritom firmy platili len vyšetrenia a liečbu spojenú priamo s výskumom. Firmy teda presúvajú klinické štúdie mimo územie Slovenska.

Výklad zákona je totiž nejasný a nikto nevie firmám povedať, čo to pre nich vlastne znamená. Teda, čo a ako dlho majú pacientovi hradiť. Ak by totiž výskum neprebiehal v súlade so zákonom , ide o trestný čin. Podľa bývalého ministra, bolo cieľom sprísniť podmienky pre farmafirmy a ochrániť pacientov.

Pokiaľ je však zákon farmafirmám nejasný, majú  požiadať ministerstvo o jeho výklad. V každom prípade, zákon o liekoch sa bude v lete opäť otvárať. "Toto je jedna téma o ktorej vieme, že je problémová a určite sa ňou Ministerstvo zdravotníctva bude zaoberať," povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články