Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ohrozené hniezda záchrany. Právo na život či identitu?
Zdielať na

Ohrozené hniezda záchrany. Právo na život či identitu?

Hoci podali pomocnú ruku tridsiatimpiatim novorodencom, dnes čelia kritike. Expert pre ľudské práva a zároveň jediný slovenský člen vo výbore OSN, Peter Guráň už dnes avizuje, že začiatkom roka 2013 OSN odporučí našej vláde, aby Hniezda záchrany na Slovensku stopla.

"Každý má mať informácie, z akej rodiny pochádza teda právo na identitu, má byť informované o tom, kto je jeho rodič, a toto právo mu je upierané," povedal Peter Guráň člen Výboru OSN pre práva detí.

Nedopátra sa k pôvodu

U nás už osem rokov zaužívanému systému vytýka člen výboru OSN ešte viac. "Aby matka porodila bez lekárskeho dozoru, následné ošetrenie, kde nie je známy genetický základ, choroby, alergie a tretí argument ten psychologický, kde dieťa nemá šancu raz sa dopátrať informácii o svojom pôvode," hovorí  ďalej Guráň.

Tomu všetkému sa vraj dá predísť ľahko, ak by slovenské ženy volili  len utajený pôrod. Tých bolo v minulom roku u nás 170.

Vláda je nádej

Výbor zaujme rovnaké stanovisko ako aj v Českej republike, kde mal zásadné výhrady voči existencii takéhoto typu zariadenia. "Má právo na identitu, ale aj právo na život, a to je v samotnom dohovore ako prvé právo. Asi to nebude náhoda, že život je na prvom mieste. Ja verím, že u súčasnej vlády nájdeme oporu a spolu budeme tomuto odporúčaniu čeliť ," povedala Anna Ghannamová zo Šance pre nechcených.

"Je predčasné hovoriť o verdikte či konečnom stanovisku vlády, lebo na základe odporúčania OSN sa vláda bude týmto zaoberať ale treba povedať, že hniezda záchrany našli opodstatnenie a zachránili viac ako 30 detských životov," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články