Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Dvojčatá z hniezda záchrany navštívila dnes ich matka
Zdielať na

Dvojčatá z hniezda záchrany navštívila dnes ich matka

Zdroj: ilustračné/TV JOJ

Matka nájdených dvojčiat dostala od primátora Prešova azylový byt

"Som vďačná za to, že som v Prešove našla pochopenie a novú strechu nad hlavou. Zásluhou primátora mesta, ktorý nám umožnil bývať v krásnom byte, opäť viem, čo je to teplo domova. Cítim, že to je začiatok môjho nového života, keď sa budem môcť dobre postarať o svoje deti," uviedla Pevná. Mesto dalo matke k dispozícii dvojizbový byť, do ktorého sa dnes nasťahovala.

"Vzhľadom nato, že ide o azylové bývanie, nebudem zverejňovať, kde sa byt nachádza. Tieto deti sa našli v hniezde záchrany v našom meste, a preto nám ich osud nie je ľahostajný. Sme ochotní poskytnúť pani Pevnej právnika, ktorý sa bude zaoberať jej prípadom v procese určenia rodičovstva a pomôžeme jej aj v súvislosti s určením náhradného výživného tak, aby mala pokrytú celú sociálnu a právnu službu až do konečného rozhodnutia súdu," konštatoval primátor Prešova Pavel Hagyari.

Ten prisľúbil finančnú a materiálnu pomoc aj Detskému centru, ktoré prevzalo dočasnú starostlivosť o dvojčatá a umožnilo matke stretávať sa s nimi.
      

Vzhľadom na to, že v tomto zariadení sa už nachádza jedna výchovná skupina s desiatimi deťmi, o dvojčatá, ktoré matka oslovuje Patrik a Patrícia, sa budú starať v profesionálnej rodine. "Ide v podstate o našu zamestnankyňu, ktorá vykonáva prácu doma vo svojom byte. Pretože deti sú ešte malé, môžeme im takýmto spôsobom zabezpečiť kvalitnejšiu opateru," vysvetlil riaditeľ centra Ladislav Sedlačko a dodal, že v súčasnosti ich zariadenie zabezpečuje prostredníctvom šiestich profesionálnych rodín starostlivosť o osem detí.   

Prešovské hniezdo záchrany pri tamojšej Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana prichýlilo spomínané dvojčatá 12. novembra vo večerných hodinách. Ich matka o ne prejavila záujem až o niekoľko dní. Podľa vyjadrení nemocnice boli deti zdravé, dobre živené a bez známok násilia.

Verejný inkubátor sa v Prešove využil v poradí už štvrtýkrát a keďže v poslednom prípade išlo o dvojčatá, prichýlil teda spolu päť novorodeniatok. Prešovské hniezdo záchrany, do ktorého môže matka uložiť svoje dieťa bez toho, aby bola trestne stíhaná, funguje od decembra 2004. Na Slovensku je 13 hniezd záchrany, do ktorých uložili dovedna 16 detí vrátane spomínaných dvojčiat.

Zdielať na

Najčítanejšie správy