Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Austrálsky boháč chce postaviť Titanic II
Zdielať na

Austrálsky boháč chce postaviť Titanic II

Asutrálsky bánsky miliardár Clive Palmer sa rozhodol vsadiť na to, že sa história sa nebude opakovať a zverejnil svoje odvážne plány. Podľa nich chce postaviť Titanic II. Informáciu priniesol austrálsky denník The Sydney Morning Herald.

Palmer uviedol, že jeho nová spoločnosť Blue Star Line Pty Ltd. poverila čínsku štátnu firmu CSC Jinling Shipyard, aby postavila zmodernizovanú repliku Titanicu. Plavidlo bude postavené v Číne. Premiérovú plavbu plánuje Palmer z Anglicka do Severnej Ameriky plánuje na rok 2016.

Rovnaká loď do poslednej skrutky

"Bude to do poslednej skrutky rovnako luxusná loď ako pôvodný Titanic, ale pochopiteľne bude vybavená najmodernejšou technológiou 21. storočia vrátane najnovších navigačných a bezpečnostných systémov," uviedol Palmer.

Obdivované dielo

Titanic II bude poctou pre mužov a ženy, ktorí postavili pôvodné plavidlo. "Títo ľudia stvorili dielo, ktoré je stále obdivované aj po viac než sto rokoch a my chceme, aby tento duch pretrval aj ďalších sto rokov," dodal.

Titanic si nechala postaviť spoločnosť White Star Line a v tej dobe bol najväčšou zaoceánskou loďou s dĺžkou takmer 270 metrov, výškou 53 metrov a váhou zhruba 40 000ton. Potopil sa v roku 1912 a zahynulo viac než 1 500 cestujúcich a členov posádky.

Navrhnutý tak, aby sa nepotopil

Na otázku novinárov, či by sa aj Titanic II mohol potopiť, Palmer odpovedal: "Pochopiteľne, že by sa potopil, ak by ste do neho urobili dieru," ale dodal: "Bude navrhnutý tak, aby sa nepotopil a vybavený všetkou technológiou, ktorá zaistí, že sa to nestane."

Technológia vylepšená o sto rokov

Náklady na projekt zatiaľ nie sú známe. "konečný rozpočet ešte nebol stanovený a uprímne povedané, nemyslím si, že by sme tu cenu zverejnili," povedal Palmerov hovorca. Design nového plavidla bude podľa neho tak podobný Titanicu, ako to len bude možné. Okrem modernizácie navigačných systémov bude taktiež narozdiel od uhlím poháňaných motorv, vybevaný dieslovým. "Technológia bude vylepšená o sto rokov," upresnil hovorca.

Palmer dodal, že na designe plavidla pracoval tým historikov. Titanic II bude mať rovnaké rozmery ako pôvodná loď s deviatimi palubami a 840 izbami. Chýbať nebudú telocvične, plavecké bazény, knižnice a luxusné reštaurácie či kajuty.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články