Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zvieratá a zima. Aj oni potrebujú druhý kožuch
Zdielať na

Zvieratá a zima. Aj oni potrebujú druhý kožuch

Zima robí starosti nielen cestárom, vodičom a slabo oblečeným slečnám. Svoje si vytrpia aj domáce zvieratá. Stačí sa len pozrieť do tváre malému psovi, keď má ísť v ukrutných mrazoch a snežení von na prechádzku. Ako mu pomôcť?

Zima ubíja aj zvieratá

Na zimu treba pripraviť aj vašich domácich miláčikov. Zhodujú sa v tom poprední odborníci. Netreba zabudnúť ani na kŕmenie, umiestnenie a zdravotnú starostlivosť. Zvlášť v tomto ročnom období to vaše zvieratká ocenia.

V každom prípade by mali mať v zime dostatok potravy a tekutín, akékoľvek diéty preto nie sú na mieste. Napríklad hovädzie mäso má dobrý vplyv na chrup. Je normálne, že zvieratká v zime priberú, chránia sa tak pred chladnejším počasím.

Zakrytý chrbát, krk, bruško

Ak ide o bytového psa, najdôležitejšie je zabezpečenie dostatočného pohybu. Napríklad mu treba udeľovať pokyny, alebo s ním denne aj viackrát ísť na prechádzky, bez ohľadu na treskúci mráz vonku. Z vyhriateho bytu ho však treba vyniesť postupne. 

"Všeobecne malý psík znesie menej. Potrebuje viac energie, aby sa ohrial," tvrdí veterinárka Zuzana Hollá. Musí byť zakrytý chrbát, krk, bruško. V mínusových mrazoch zahrieva pes svoju búdu iba vlastným teplým dychom, takže vysoká búda s veľkým vstupom mu nepridá na pohodlí. Vlastným pričinením dokáže vyhriať len nízku búdu  s primeraným vchodom, ktorý je vhodné prikryť nejakou dekou.

ISIFA

Súvisiace články