Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
SERVISNÁ TÉMA: Najlepšie možnosti na bývanie
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA: Najlepšie možnosti na bývanie

Európske prieskumy hovoria, že cena jedného metra štvorcového bytu je u nás i v západnej Európe rovnaká. Stojí zhruba 1 500 €. Platy však, majú Slováci, trojnásobne nižšie ako je európsky priemer. Nový návrh zákona by však mal priniesť viac lacnejších nájomných bytov. Existujú tri spôsoby, ako sa dopracovať k vlastnému bývaniu. Formou podpory štátneho rozvoja bývania, stavebného sporenia a prostredníctvom hypotéky.

Podpora Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) je najmä pre tých, ktorí majú príjem do tri a pol násobku životného minima. Teda pre ľudí zarábajúcich zhruba 500 eur mesačne. "Vieme dať 80 % obstarávacích nákladov za úrok od 1 - 3,5 %. Podľa toho, či je človek po 35 rokov," uviedol riaditeľ ŠFRB Ľubomír Bošanský.

Úroky vyššie ako v eurozóne

Hypotéky sú určené ľuďom s príjmom nad 1 000 €. Žiaľ, slovenské úrokové sadzby sú asi o jedno percento vyššie, ako je priemer v eurozóne. Aktuálne sú u nás zhruba na úrovni piatich  percent. " V roku 2011 banky poskytli šesťkrát viac nových úverov na bývanie ako je priemer v eurozóne. Poskytovatelia teda nemajú dôvod ceny znižovať," tvrdí riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský.

Priemerne zarábajúci Slováci, teda tí, ktorí majú mesačný plat zhruba 750 eur radi využívajú stavebné sporenie.Tú sa snažil už viac krát zrušiť minister financií Ivan Mikloš. Tvrdí, že v štátnom rozpočte vytvára zbytočnú dieru. 

Nájomné byty

Čoraz viac sa začína hovoriť o potrebe lacných nájomných bytov. Tých je však veľmi málo. Doteraz totiž mohli úvery na ich výstavbu získavať zo Štátneho fondu iba obce. Chystá sa však novela zákona, ktorá by umožnila takéto byty stavať aj súkromným investorom.

sídlisko v Petržalke, začiatok ..

ISIFA

Súvisiace články